ZBOG KORONAVIRUSA VJERNICI ĆE U 'VIRTUALNE' CRKVE? / 'Imamo opremu, možda idući tjedan krenemo s online svetim misama

Image
Foto: screenshot RTL

Za vjernike iz katedrale u Dubrovniku kojima se ne preporučuje dolazak u crkvu, sveta misa prenosila se videoprijenosom

18.3.2020.
17:50
screenshot RTL
VOYO logo

Zbog koronavirusa ni crkve nisu ostale pošteđene posebnih mjera i zabrana pa se tako rizičnim skupinama u Hrvatskoj ne preporučuju odlazak na mise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od savjeta glasi: mise i ispovijedi trebaju biti na otvorenome. Nedjeljna misa u katedrali u Gradu pod Marjanom izgledala je neobično jer je u crkvi bilo tek tridesetak vjernika. Stolice su bile prazne, pjevanja nije bilo. Crkva je djelovala pusto.

"Primijetili smo kako je manji broj bio pohođenja na svetu misu i čujem od drugih kolega da je ista situacija. Međutim, s tim padom vjernika zapravo možemo samo promatrati kako se povećala ljubav za bližnjega", kazao je za RTL don Josip Ulić, župni vikar u župi sv. Spasa u Mejašima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I CRKVA IMA MJERE PROTIV KORONAVIRUSA: /

Ne uzimajte pričest na usta, ne rukujte se i ne ljubite ikone

Image
I CRKVA IMA MJERE PROTIV KORONAVIRUSA: /

Ne uzimajte pričest na usta, ne rukujte se i ne ljubite ikone

Opcija su online mise

Don AnteMateljan kaže da je preporučeno da se u crkvi ne stavlja blagoslovljena voda u kamenice i da se na misi ne skuplja milostinja. Sada na misama vjernici ne daju "znak mira" jedni drugima što se inače čini rukovanjem, a sveta pričest se ne prima na ruku.

To je samo dio preporuka biskupa kako bi se suzbila epidemija koronavirusa. Za vjernike iz katedrale u Dubrovniku kojima se ne preporučuje dolazak u crkvu, sveta misa prenosila se videoprijenosom. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić kaže da vjernici i crkva neće svojim nerazboritim ponašanjem ugroziti svoj i tuđi život. O videoprijenosu razmišlja se i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo opremu i poduzimamo neke mjere da možda idući tjedan krenemo iz neke župe s online svetim misama", otkriva don Josip Ulić za RTL.

Dok im se ne omogući "virtualna misa", svi vjernici su pozvani na dodatnu molitvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo