pariška premijera filma / Zbog Charlie Hebdoa 'Svećenikova djeca' bez potpore Hrvatske

Čini se da je parola 'Svi smo mi Charlie', za neke bila samo to - obična parola. Hrvatsko veleposlanstvo u Francuskoj, naime, neće podržati parišku premijeru našeg filma 'Svećenikova djeca' jer joj je pokrovitelj satirički list Charlie Hebdo.

11.3.2015.
18:14
VOYO logo

Svi smo mi 'Svećenikova djeca'! Svi osim hrvatskog veleposlanstva i Hrvatske turističke zajednice u Parizu, koji očito nemaju hrabrosti podržati distribuciju hrvatskog filmskog hita u Francuskoj. I to samo zato što joj je medijski pokrovitelj satirički list CharlieHebdo. Čini se da je parola 'Je suis Charlie' za neke bila samo to - parola.

"Meni je velika čast što je Charlie Hebdo prepoznao film na svoj način i odlučio biti partner te dristribudicje u Francuskoj. Najviše zbog toga što sam tu ja barem indirektno preko filma povezan s pravim herojima slobode", izjavio je redatelj filma VinkoBrešan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečana projekcija i koktel za uzvanike navodno je doveden u pitanje zbog sigurnosti građana.

"Ja se ne bojim za vlastiti život uopće. Bojim se u životu drugih stvari. Jer imam djecu i imam obitelj. Čovjek se uvijek boji za svoju obitelj. Ali ovakvih stvari se ne bojim. Ja znam da u Hrvastkoj mnogi ljudi kad čuju hrvatski film bi izvadili pištolje ali to baš nije slučaj u svijetu", dodao je Brešan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova odbili su stati pred naše kamere. Poslali su nam tek priopćenje, nakon kojeg nismo postali puno pametniji.

"MVEP nije nadležno za samu distribuciju filma 'Svećenikova djeca', a naša podrška projektu prikazivanja filma u Francuskoj bila bi organizacija prijema u zgradi Veleposlanstva ili drugom adekvatnom prostoru, kao dijela promocije hrvatske kulture", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila bi, ali čini se da se ta podrška neće dogoditi. Stranu distribuciju našeg filmskog hita prvi put će bojkotirati oni koji bi se njome trebali najviše ponositi.

"Mislim da se u Njemačkoj neka udruga koja se zalaže za korištenje kondoma pobunila protiv filma, a da ga nije ni vidjela, jer su čuli da se u filmu buše kondomi. Pa je to bio neki minijaturni prosvjed ali ništa bitno", rekao je Brešan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka se udruga malo zabunila, a mi želimo vjerovati da se isto neće dogoditi i našoj diplomaciji. Opametiti se mogu u sljedeća dva tjedna, jer već 1. travnja počinje distribucija filma.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo