ZAVRŠNE RIJEČI NA SUĐENJU ZA AFERU 'DNEVNICE'; Uskok: / 'Saucha je naložio, a Zeljko sastavila lažne putne naloge. Novac su podijelili'

Image
Foto: Pixsell

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili da nisu krivi za lažiranje putnih naloga

12.11.2020.
16:25
Pixsell
VOYO logo

Uskok i obrana bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche u četvrtak su na zagrebačkom Županijskom sudu održali završne govore u tzv. aferi dnevnice u kojoj je sa Sauchom na optuženičkoj klupi i njegova bivša tajnica Sandra Zeljko.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac je kazao da je tužiteljstvo, unatoč poricanju optuženika, u cijelosti dokazalo počinjenje kaznenih djela koja se optuženicima stavlja na teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na temelju saslušanja brojnih svjedoka, materijalnih dokaza i pet grafoloških vještačenja kojima je iznijet isti zaključak, uz jedinu razliku u stupnju vjerojatnosti, nedvojbeno je dokazano da su optuženici počinila kaznena djela'', rekao je Ostrogonac.

'Saucha naložio, a Zeljko sastavila lažne putne naloge'

Tužitelj je dodao da je ''Saucha nalagao i diktirao Zeljko sastavljanje lažnih putnih naloga koje je ona izradila, a on potpisao, nakon čega je Zeljko podigla gotovinu koju su potom podijelili zajedno''. Nadodao je da iz iskaza svjedoka ''sasvim jasno da putovanja nisu obavljena i da potpisi osoba na putnim nalozima nisu njihovi''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostrogonac je kao otegotnu okolnost istaknuo upornost optuženika u počinjenju kaznenih djela i oštećivanje državnog proračuna koje su počinili ''optuženik na jednom od najviših državnih položaja i optuženica kao suradnica najvišeg državnog dužnosnika''.

Obrana: Nema vjerodostojnih dokaza

Sauchin branitelj, odvjetnik Darko Maržić, naglasio je u završnom govoru da nema vjerodostojnih dokaza slijedom kojih bi sud mogao nedvojbeno zaključiti kako je Saucha nalagao ispisivanje putnih naloga, diktirao upute u vezi sadržaja putnih naloga te potpisivao putne naloge, ''što se događalo i znatno nakon njegovog odlaska s mjesta predstojnika premijerova kabineta''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nelogično je pretpostaviti kako bi Saucha bio počinitelj tog kaznenog djela, ako je dokazano da je upravo Saucha upućivao Uskok na nova kaznena djela, a koja Uskok tada još nije niti uvidio te da je, kao pravnik, pristajao u arhivima ostaviti dokaze protiv sebe i dokazano nije učinio baš ništa ne bi li ih nekako barem prikrio'', zaključio je Maržić.

Oboje se izjasnili nevinima

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili da nisu krivi za lažiranje putnih naloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok tvrdi da je Zeljko to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo