KRIZA JE RIJEŠENA; / Sastanak Vlade i veledrogerija trajao tek 15 minuta: 'Dogovorili smo otplatni plan'; Šef Medike: 'Iznenađeni smo iznosom'

Image

'Bolnice će svesti rokove plaćanja na 180 dana, a ljekarne na 120 dana. Trebamo dovesti zdravstveni sustav na financijski održivu razinu', pojasnio je ministar financija Marić

14.4.2021.
17:44
VOYO logo

Završio je sastanak predstavnika Vlade i veledrogerija, koji je bio prekinut zbog sjednice Vlade, a potom nastavljen. O problemu nagomilanih dugova bolnica, s predstavnicima veledrogerija razgovarali su ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić.

Spomenuti dug dosegao je 6,5 milijardi kuna, a dio veledrogerija koncem ožujka obustavio je opskrbu bolnica lijekovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza je napokon riješena tijekom nastavka sastanka koji je trajao samo 15 minuta.

Image
PREKINUT SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE I VELEDROGERIJA: /

Ministri otišli bez najavljenih izjava, nastavak u 17 sati

Image
PREKINUT SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE I VELEDROGERIJA: /

Ministri otišli bez najavljenih izjava, nastavak u 17 sati

Bolnice će svesti rokove plaćanja na 180 dana

"Dogovorili smo otplatni plan do kraja godine", izjavio je ministar Beroš nakon sastanka te najavio i skori početak reformi u sustavu zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolnice će svesti rokove plaćanja na 180 dana, a ljekarne na 120 dana. Trebamo dovesti zdravstveni sustav na financijski održivu razinu", dodao je ministar financija Marić.

Marić je kazao kako u lipnju slijedi jednokratna isplata 135 milijuna kuna ljekarnama i bolnicama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika hvala ministrima što su našli ova sredstva", zahvalila je predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u Diana Percač dodajući kako je veledrogerijama žao što je došlo do ove situacije i što su neki pacijenti ostali bez lijekova.

Veledrogerije iznenađene iznosom

Riječ je tri milijarde i 700 milijuna kuna za veledrogerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram priznati da smo iznenađeni iznosom, pogotovo što smo prije nekoliko dana dobili prvo milijardu kuna.Sada je još obećano 3 7000 000. To znači da bi se obaveze prema lijekarnama plaćale u 120 dana, a prema bolnicama u 180 dana", rekao je za RTL DanasJasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike. Herceg kaže kako bi to garantiralo redovitu opskrbu prema pacijentima. Smatra da Vlada i ministarstvo financija zna prepoznati trenutak kada treba riješiti problem.

'Ići će se i u rebalans proračuna'

"To nažalost u listopadu nismo uspjeli. Sada su pronađena ta sredstva. Koliko smo informirani od gospodina Marića, ona su pronađena kroz neke interne raspodjele. Ići će se i u rebalans budžeta i kroz to će ljekarne dobiti 135 milijuna kuna, bolnice 160 milijuna kuna. Obećano je da će se ta dinamika držati do kraja godine", izjavio je Herceg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljekarnama će se plaćati u 120 dana, bolnicama u 180 dama.Ljekarne su upozoravale Vladu na rapidni rast duga u zadnje vrijeme.

"Mi preko HUP koordinacije veledrogerija i preko Hrvatske gospodarske komore na mjesečnoj bazi obavještavamo i ministra financija i ministra Beroša o našim potraživanjima prema bolnicama. Osnovni je problem uvijek proces budžetiranja. Dugo godina je taj budžet isti, međutim troškovi liječenja i terapija su sve skuplji, ali to je sve na dobrobit pacijenata", rekao je Herceg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo