GNJUSNO: / Crkvena istraga utvrdila da je splitski fratar pedofil, s 2 je žrtve spolno općio, s još 2 pokušao

Image

Ako Kongregacija za nauk vjere utvrdi njegovu krivnju, kazna se provodi odmah, kažu u Crkvi

17.5.2018.
23:05
VOYO logo

78-godišnji fratar iz samostana sv. Frane u Splitu optužen za pedofiliju kriv je za pet slučajeva zlostavljanja, zaključak je crkvene istrage pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koja je službeno završena 11. svibnja. Dokumenti će biti proslijeđeni Kongregaciji za nauk vjere u Vatikanu, koja će odlučiti o sankcijama za tog fratra, piše Večernji list.

Image
FRATAR IZ SPLITA SUSPENDIRAN ZBOG PEDOFILIJE: /

'Nisam ja nikoga zlostavljao, imam 78 godina...'

Image
FRATAR IZ SPLITA SUSPENDIRAN ZBOG PEDOFILIJE: /

'Nisam ja nikoga zlostavljao, imam 78 godina...'

Drastične sankcije

U našoj crkvi nagađaju da će se raditi o drastičnim sankcijama te da će fratar iz Splita biti otpušten iz franjevačkog reda, ali i iz kleričkog staleža. Početkom ožujka je splitsko-makarska nadbiskupija priopćila da je jedan klerik suspendiran zbog mogućeg kaznenog djela. Uskoro je otkriveno da se radilo o sumnji na seksualno zlostavljanje više maloljetnika, što se događalo tijekom dugog niza godina. Uskoro su se javile i neke njegove žrtve. Istraga je utvrdila da je fratar pokušao spolni odnos s dvije žrtve, a s druge dvije je u tom naumu i uspio, a kod jedne je žrtve to dvojbeno i teško dokazivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Crkvi nema zastare za ovakva kaznena djela

Iz Crkve poručuju da u ovakvim slučajevima zastare nema. "No, to nimalo ne umanjuje njegovo djelo i u očima Vatikana i generalne uprave franjevačkog reda ono je dovoljno za najstrožu kaznu", rekli su za Večernji list. Nakon suspenzije biskup ili delegat utvrđuje vjerodostojnost prijave i sluša svjedoke, a zatim piše mišljenje i radi analizu. Ako Kongregacija za nauk vjere utvrdi njegovu krivnju, kazna se provodi odmah, kažu u Crkvi. 'Crkva se ozbiljno uhvatila u koštac s ovim problemom i vjerujemo da će Kongregacija za nauk vjere u rekordnom roku donijeti svoj pravorijek', rekli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo