'PREMIJER NAM JE NEŠTO OBEĆAO' / Gotov sastanak Plenkovića s liječnicima: 'Razgovor je bio kontruktivan. Štrajk? Odluku ćemo uskoro donijeti'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Koeficijenti su u završenoj fazi dogovora, ali dali smo si rok do 28. travnja kao zadnjeg datuma da uredba stupi na snagu'

11.4.2023.
13:38
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Sastanak Andreja Plenkovića i predstavnika Liječničke komore započeo je oko 11:30 u Banskim dvorima i trajao je tri sata. Nakon njega su se javnosti obratili ministar zdravstva Vili Beroš i predstavnici liječnika koji su bili na pregovorima.

"Dogovorili smo neke stvari. Nastavili smo konstruktivni dijalog, prošli smo sve teme. Koeficijenti su u završenoj fazi dogovora, ali dali smo si rok do 28. travnja kao zadnjeg datuma da uredba stupi na snagu. Uredba se odnosi na izjednačavanje koeficijenata specijalista, specijalizantima se podiže koeficijent na 10 posto, predlaže se podizanje koeficijenata i ostalim magistrima koji nemaju specijalizacije", rekao je uvodno Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na tragu smo rješenja'

"Pro futuro ćemo ipak liberalizirati ugovorne obaveze, a određenim pravnim aktima pokušat ćemo riješiti trenutne ugovore. Kao Vlada smo odgovorno voditi računa o zdravstvenom sustavu i njegovoj zaštiti", nastavio je Beroš.

Rekao je i kako su dogovorili da će revidirati postojeći plan mjera zdravstvene zaštite do 1. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, ni ja ni Vlada nemamo dvojbe, paralelno ćemo raditi na izradi oba zakonska prijedloga, uključujući onaj o plaćama u javnim službama. Liječnici su ipak temeljni nosioci zdravstvenog sustava. Mislim da sve što smo govorili, na tragu je rješenja osim što smo danas dodatno definirali da ćemo pristupiti izmjenama ugovornih obveza za prijevremeni prekid radnog odnosa nakon specijalizacije", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovor je bio konstruktivan. Istaknuli smo žarište problema. Bitno je bilo pokazati da mi želimo imati vremena posvetiti se pacijentu. Rečeno je da će se pokrenuti revizija i aneksi ugovora kako bi se to stavilo u neke normalne okvire", rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić. Rekla je i kako će odluku o pokretanju štrajka donijeti Glavni odbor sindikata, i to brzo.

Beroš ne vidi razlog za štrajk

"Premijer je konačno iz prve ruke čuo o problemima s kojima se suočavaju liječnici. Premijer nam je nešto obećao i mi premijeru vjerujemo. S ovog sastanka izlazim zadovoljna, a vrijeme će pokazati jesam li sretna", rekla je Šefica KoHOM-a Nataša Ban-Toskić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je rekao kako ne vidi razloga za štrajk.

"Da je postojalo razilaženje u mišljenje, tada bih mogao reći da postoji neki razlog. Ali, nakon razgovora na ovoj razini, stvarno ne vidim razloga za štrajk. Na sindikatima je da odluče o daljnjem postupanju", iznio je Beroš svoje mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljan sam sastankom, i uredba o koeficijentima i ugovori za mlade liječnike - o tome smo jasno iznijeli probleme. Ugovor kakav je dosad postojao, više neće biti. Diže se koeficijent specijalizantima i mladim liječnicima", rekao je Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika Hrvatske.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo