Bez panike / Iz Zavoda 'Dr. Andrija Štampar' smiruju situaciju: Onečišćenje zraka u Zagrebu nije opasno za zdravlje

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U preventivnu svrhu Zavod objavljuje preporuke za osjetljive skupine građana kako bi oni prilagodili dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka

16.1.2020.
14:18
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavio je u četvrtak općenite zdravstvene preporuke zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u Zagrebu ističući kako je kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama uobičajeno za ovo doba godine i ne predstavlja veću ugrozu za zdravlje ljudi.

Tijekom zimskih mjeseci uobičajeno je da je zrak smanjene kvalitete zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i sl., ističe se u priopćenju Zavoda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, radi smanjenja rizika na zdravlje, u preventivnu svrhu Zavod objavljuje preporuke za osjetljive skupine građana kako bi prilagodili dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenome, posebno uz prometnice, za djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i srčano-krvožilnog sustava, osobe narušena imunološkog odgovora te pušače i pasivne pušače.

Također se savjetuje primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima te traženje savjeta liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava, izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apelira se na građane da se voze javnim gradskim prijevozom i izbjegavaju ili smanje grijanje na kruta goriva.

Podaci mjernih stanica Državnoga hidrometeorološkog zavoda objavljeni na stranicama Agencije za okoliš i prirodu, pokazali su da je kvaliteta zraka u četvrtak u cijelom Zagrebu loša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima u 11.30 sati postaja Zagreb-3 u Dugavama pokazala je vrijednost od 112,79 μg/m3 lebdećih čestica PM10. Propisana 24-satna granična vrijednost lebdećih čestica PM10 je 50 μg/m3.

Osim u Dugavama, loša kvaliteta zraka izmjerena je na stanicama Zagreb-1 (81,37μg/m3) kraj zgrade zagrebačkoga Holdinga u Ulici grada Vukovara te na okretištu Dubrava (49,28μg/m3).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo