Zavladala 'epidemija' zatvorenih sjednica Vlade

7.11.2011.
15:18
VOYO logo

U posljednje vrijeme se čini da je svaka GONG-ova bitka za poštivanje Zakona o pristupu informacijama Sizifov posao. Pokazuje to i njihovo posljednje priopćenje u kojem se žale na neprihvatljivu praksu Vlade na odlasku, ističući da prikrivaju informacije. Pritom se žale i na Upravni sud, koji od njih u svojim presudama traži da preciziraju sadržaj informacije koja je nedostupna.

Uložili žalbe Ustavnom sudu

GONG tvrdi da je Upravni sud odbio procijeniti je li odbijanje davanja informacija u javnom interesu. Naime, Udruga je tražila od Vlade dnevne redove svih sjednica koje su bile zatvorene za javnost u 2011. Vlada je potom te dnevne redove proglasila tajnima, a Upravni sud je u svom obrazloženju istaknuo kako GONG nije naveo koji konkretno podatak traži, nego je naveo da traži sve dnevne redove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG je također zatražio od Vlade uvid u evidenciju ulazaka i izlazaka fizičkih osoba iz zgrade Vlade 4. kolovoza 2007., kada je ondje održan sastanak koji se pokazao kao kamen temeljac za aferu danas poznatu kao Fimi media. Vlada je odbila dati podatak pravdajući se potrebom zaštite osobnih podataka posjetitelja, a Upravni sud je presudio da GONG nije konkretizirao podatak koji traži jer nije podnio zahtjev u odnosu na točno određenu fizičku osobu. Na ove dvije odluke GONG je stoga podnio tužbu i Ustavnom sudu.

Nekad sjednice zatvorene, danas i povjerljive

Vlada RH ukazuje da je dnevni red 149. sjednice Vlade RH, koja je bila zatvorena za javnost, označen stupnjem tajnosti 'Povjerljivo'.Uza sve ovo, iz te Udruge upozoravaju da je, s obzirom na istražne i sudske procese koji se vode protiv bivših članova Vlade, zabrinjavajući kontinuitet njenih zatvorenih sjednica, te da na službenim stranicama Vlade nedostaju podaci o dnevnim redovima, odlukama i priopćenjima za čak tri sjednice u listopadu i studenom 2011. GONG je o tome zatražio informacije, no Vlada ih je odbila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada RH ukazuje da je dnevni red 149. sjednice Vlade RH, koja je bila zatvorena za javnost, označen stupnjem tajnosti 'Povjerljivo'", stoji u odgovoru.

Stoga GONG upozorava da je transparentnost jedan od glavnih alata u borbi protiv korupcije i ponovno traži usklađivanje Zakona o pravu na pristup informacijama i Zakona o tajnosti podataka s Ustavom, na način da tajnost postane izuzetak koji je nužno propitivati i provjeravati putem neovisnog povjerenika za informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo