DOŠLO JE I DO TOGA! /

Zavirite u fakultet za video igre: Nude zanimanja dizajnera, vizualnog umjetnika, producenta i programera videoigara

Riječ je o diplomskom studiju, bit će besplatan, a moći će se upisati studenti sa završenim preddiplomskim studijem bilo kojeg fakulteta

25.5.2021.
7:00
VOYO logo

Studiranje uz videoigrice - obično ne završi dobro. No studiranje videogrica je budućnost jer je gejming najbrže rastuća industrija u svijetu oko koje se okreću milijarde. To je propoznalo i pet zagrebačkih fakulteta koji na Akademiji dramske umjetnosti pokreću novi studij dizajna i razvoja videoigara, a evo što će nuditi.

Dizajner, vizualni umjetnika, producent i programer videoigara - zanimanja su budućeg studija dizajna i razvoja videoigara na zagrebačkom Sveučilištu. Riječ je o diplomskom studiju, bit će besplatan, a moći će se upisati studenti sa završenim preddiplomskim studijem bilo kojeg fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sva četiri usmjerenja upisivati će se u kvotu od ukupno 20-30 studenata i za svaki je zamišljen zasebni prijemni ispit na kojem će se provjeravati znanja i vještine za te profesije“, pojasnio je voditelj projekta Edu4Games na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Davor Švaić.

Izvodit će se na Akademiji dramske umjetnosti, a na pokretanju studija radi čak 5 fakulteta. Uz Dramsku, i Likovna akademija, Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta, FER i varaždinski FOI. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Jako je velika potražnja za kvalitetnim ljudima, a do sada su se u ovoj industriji  samostalno usavršavali. Sad kada mi organizirano diplomskim studij dobit će konkretna znanja. U ovoj industriji jako je bitna suradnja između različitih zanimanja, umjetnika i programera“, smatra voditelj Edu4Games na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Mirko Sužnjević.

Sve je dio projekta Edu4Games, a uz diplomski studija, razvijaju i programi cjeloživotnog učenja. 

„Studenti su već pokazivali veliko zanimanje za te teme, godinama se održavaju radionice za razvoj videoigara. Tako da će i budući studijski program izazvati veliko zanimanje“, rekla je voditeljica projekta Edu4Games na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu Dijana Plantak Vukovac.

Interes među studentima velik je već sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
popularnost esporta raste /

Najuspješniji hrvatski gejmer potpisao transfer za američki esport klub: Vrijednost posla? 12 milijuna eura!

Image
popularnost esporta raste /

Najuspješniji hrvatski gejmer potpisao transfer za američki esport klub: Vrijednost posla? 12 milijuna eura!

„Osim što ima programiranja meni je super što u videoigri uvijek ima neko područje koje se treba dodatno istraživati ovisno o tematici igre“, poručio je doktorand Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Matko Šilić

„Jako dobro i jako zanimljivo. Mladi bi trebali učiti o game dizajnu i mnoge bi to zanimalo, osobno me to zanima“, smatra student Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Rudolf Ravbar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Poslije završetka tog diplomskog studija sigurno bi imao puno opcija i ponuda za posao i mogao bi se baviti razvojem tipa igara kojeg želim“, kazao je student Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu Božo Kvesić.

Prvi studenti, kreatori videoigara, upisat će se 2023., a pilot-projekt kreće već na jesen.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo