Zaustavite progon Gotovinine obrane!

12.12.2009.
12:16
VOYO logo

Sudsko vijeće je nakon duge rasprave u petak odlučilo naložiti Vladi RH kako mora odmah zaustaviti sve istrage i procesne radnje protiv članova tima Gotovinine obrane.

Podsjetimo, prije nekoliko dana u policijskoj akciji pretreseni su uredi i stanovi Gotovininog odvjetnika Marina Ivanovića, Joze Ribičića i Željka Hučića, kao i protiv članova njihovih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni sudac Alphons Orie, prije odluke pozvao je predstavnika RH kako bi čuo njegov stav

Joško Paro, veleposlanik RH u Nizozemskoj, vijeću je rekao da "RH nema ništa protiv dolaska glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića na raspravu u iduću srijedu", piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto kasnije ICTY je objavio da se Tužiteljstvo usprotivilo se zahtjevu obrane generala Ante Gotovine da se glavni haaški tužitelj Serge Brammertz i glavni hrvatski državni odvjetnik Bajić pozovu na sudsko ročište o sporu između hrvatske vlade i tužiteljstva zbog tzv. topničkih dnevnika.

Gotovinina obrana je u podnesku u četvrtak zatražila od sudskog vijeća u predmetu "Gotovina, Čermak, Markač" da izda subpoenu, obvezujući nalog Brammertzu da na ročištu 16. prosinca predoči dokumente koji sadrže navodne upute hrvatskim vlastima kako provoditi istragu o tim dnevnicima. Obrana je usmeno inzistirala da se na ročištu pojavi i državni odvjetnik Mladen Bajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo smatra da bi sudsko vijeće trebalo odbaciti zahtjev Gotovinine obrane i najavljuje da će mu u suprotnome pokušati osporiti nadležnost za donošenje takve odluke.

U njemu se navodi da se podnesak obrane "temelji na izjavama tajnih svjedoka" i da "bez otkrivanja anonimnih izvora" ne može biti legitimna osnova za poziv Brammertzu da svjedoči pred sudom, predoči dokumente ili da odgovara na pitanja o navodnim optužbama za zloporabe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo podsjeća da je i Bajićev ured, samo nekoliko sati nakon objave podneska Gotovinine obrane, izdao priopćenje u kojem odbacuje optužbe da ga je Brammertz prisilio da podigne optužnice protiv članova Gotovinina tima.

"Podnositelj subpoene mora dokazima poduprijeti potrebu za subpoenom", kažu u tužiteljstvu i tvrde da se to ne može postići nepotkrijepljenim tvrdnjama Gotovinine obrane koja se poziva na anonimne svjedoke, bez izjava pod zakletvom, dokumenata ili drugih dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor: Hrvatska će poštovati odluku

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da će Hrvatska poštovati odluku Sudskog vijeća Haaškog suda koji je jučer subpoenom naredio da se prekine pretraživanje dokumenata i računala oduzetih u nedavnoj policijskoj akciji protiv članova braniteljskog tima generala Gotovine.

"Mi ćemo poštovati odluke Suda. Radi se o akciji koja je uslijedila na temelju administrativne istrage koju je odredio tzv. task force i odlučio da treba ne samo razgovarati s nekolicinom ljudi, nego i pretražiti njihove stanove", kazala je Kosor novinarima prilikom sudjelovanja u akciji prodaje božićnih drvaca u sklopu Caritasove akcije "Za 1000 radosti" na Cvjetnom trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Vlade podsjetila je da je pronađeno više od 10000 različitih dokumenata, od kojih neki nose oznake tajne i vojne tajne. To govori, dodala je, da su to dokumenti koji nisu mogli biti na nekom drugom mjestu osim u državnim arhivima.

"Svakako da ćemo odluku poštovati, ali se ponekad nalazimo u neobičnoj situaciji da se s jedne strane od Hrvatske traži da pronađe određene dokumente, a s druge strane postaje upitan način na koji se oni traže. Mislim da ćemo ubrzo doći do točke kada ćemo moći reći da smo apsolutno sve napravili što smo mogli i pronašli što smo mogli i sasvim sigurno objasniti tijek dokumenata", rekla je premijerka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200912110675006 arti-200912100052006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo