Zatvorili obrte, a stigle im uplatnice za porez

Nekolicina zadarskih obrtnika koji su u ovoj godini zatvorili svoje obrte ostala je iznenađena iznosima koje im je gradska uprava zaračunala na uplatnicama za porez na tvrtku.

22.9.2011.
8:48
VOYO logo

"Kako je ovo moguće? Ja sam u svibnju uredno zatvorio svoj obrt kod nadležne službe Ureda državne uprave u Zadru, ali mi je Upravni odjel za financije Grada Zadra poslao uplatnicu na puni godišnji iznos poreza na tvrtku od 900 kuna. Kada sam išao u gradsku upravu intervenirati, službenica mi je potvrdila da imaju zaprimljenu obavijest iz Ureda državne uprave da sam zatvorio obrt, pa mi tek onda nije bilo jasno zašto su mi poslali uplatnicu na 900 kuna", ispričao je jedan zadarski obrtnik za Slobodnu Dalmaciju.

Kaže, valjda su se u uredu vodili filozofijom 'ako prođe, prođe'. Da bi se oslobodio plaćanja navedenog iznosa, morao je podnositi poseban zahtjev Gradu kako bi platio samo dio poreza na tvrtku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ponekad se dogodi...'

Prigovor Pročelnica Upravnog odjela za financije Grozdana Perić kazala je da je s Uredom državne uprave postignut dogovor da jedan primjerak zahtjeva za zatvaranje obrta šalju gradskoj upravi, ali se povremeno dogodi neki previd, pa poneki takav zahtjev ne stigne do gradske uprave ili negdje unutar Upravnog odjela ne bude evidentiran.

"Ponekad se dogodi da obrtniku zaračunamo porez i pošaljemo uplatnicu prije nego što do nas dođe podatak da je zatvorio svoj obrt. Međutim, u takvim slučajevima stranka je dužna reagirati, a dovoljno je podnijeti zahtjev nakon kojega se plaća samo odgovarajući dio poreza na tvrtku", kazala je Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, predsjednik Udruženja obrtnika Mladen Malta tvrdi da im se često javljaju obrtnici kojima naplate porez za cijelu godinu, iako nisu radili cijelu godinu.

Vezani članci:

arti-201103280093006 arti-201105290369006 arti-201104260232006 arti-201102080749006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo