Zastupnici smanjili kamate na kredit u 'švicarcima'!

Kompromis je urodio plodom – 'lex švicarac' koji je izglasovan u Saboru, olakšat će život dužnicima, jer kamata će pasti.

22.11.2013.
18:23
VOYO logo

Trajalo je mjesecima, ministar financija Slavko Linić ljutio se na bankare, a naposljetku se uključila Hrvatska narodna banka. Zadovoljan nije nitko, no niža kamatna stopa na 'podivljali' švicarski franak, ipak će olakšati život građanima. Koliko će komu biti manja rata, ovisi o visini kredita, vremenu kad je podignut.

"To je kamata s diskontom od 3,23%. Znači, bitni su službeni podaci Hrvatske narodne banke i bitno je reći da bi takav iznos kamate vrijedio sve dokle vrijede ove izvanredne okolnosti aprecijacije tečaja više od 20%'', objasnio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na amandman su bili suzdržani, na konačni zakon podigli su ruke u HDZ-u čiju je Martinu Dalić zanimalo zašto je trebalo pola godine za rješenje slučaja franak, ali ne samo to.

"Kako i na koji način će se poboljšati položaj dužnika koji imaju kredite u eurima i u kunama, a koji su također socijalno ugroženi i dalje nismo dobili", istaknula je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor je stigao u izjavi novinarima. Izmjene Zakona o porezu na dobit predvidjele su mogućnost olakšice koju će dobivati banke ako se odluče za otpis loših stambenih kredita.

Lalovac je otkrio i još jednu mjeru

"Pogotovo onim građanima kojima je ugrožena egzistencija i to im je jedina nekretnina, da ne bi dolazilo do ovrha i izbacivanja građana iz njihovih domova, Vlada je dopustila porezno priznate rashode svim bankama, koje se odluče, da će i više, pa i otpisati rate, glavnice ili kamate kredita za te građane i da će im to biti porezno priznati rashodi", istaknuo je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke su na potezu i moraju donijeti odluku o skupini građana u sličnoj situaciji, a vrijedi to za sve valute. Cilj - omogućiti građanima donekle normalan život. Otkrio je Lalovac i još jednu mjeru.

"Ne samo banke, nego i sva trgovačka društva, komunalna poduzeća, telekomunikacijski operateri, koji su također blokirali građane, dopušteno je da, za dug do 2.000 kuna pojedinog građana, koji je nenaplativ, to mogu otpisati, ne moraju kretati u tužbe protiv građana. Jer jednom kada krenu u tužbu protiv građana, tada im je to porezno priznato, sada ne moraju. Mogu otpisati u svojim knjigama i bit će im također porezno priznati", zaključuje Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo