ZASTUPNICI O USPJEHU INICIJATIVE NAROD ODLUČUJE: / 'Građani su potpisima za referendum političke elite istjerali na čistinu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.5.2018.
12:41
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov u srijedu je u Saboru komentirao informaciju po kojoj je inicijativa "Narod odlučuje" prikupila dovoljan broj potpisa građana za raspisivanje referenduma o izbornom sustavu, ocijenivši da su "sada građani političke elite istjerali na čistinu".

"Očigledno je da je referendumska inicijativa za promjenu izbornih pravila dobila široku potporu građana. Ovo je ujedno i snažna poruka koju su građani poslali vladajućim političkim oligarhijama", ocijenio je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE SAMO DA SU POSTIGLI CILJ: /

Inicijativa 'Narod odlučuje' debelo premašila potreban broj potpisa?

Image
NE SAMO DA SU POSTIGLI CILJ: /

Inicijativa 'Narod odlučuje' debelo premašila potreban broj potpisa?

"Građani se ne slažu s politikom 'čuvanja leđa' koja je nedavno i službeno inaugurirana kod vladajuće partije. Političke elite već godinama odbijaju osluhnuti želje građana za izmjenom izbornog sustava. Sada su ih građani istjerali na čistinu", istaknuo je.

"Podsjećam da je Most u zakonodavni postupak uputio prijedlog zakona o tri preferencijalna glasa kojega vladajući već više od godinu dana ignoriraju i ne žele o njemu niti raspravljati. 
Sada će o tome odlučiti građani", poručio je čelnik Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'SDP-ovci žele zamutiti vodu, razgovora nije bilo'

Uspjeh inicijative Narod odlučuje komentirao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. "Vlada će zadužiti resorno ministartvo uprave da provjeri vjerodostojnost potpisa i ako se utvrdi da su potpisi vjerodostojni i da ih je dovoljan broj, onda ćemo najvjerojatnije u smjeru referenduma", izjavio je Jandroković novinarima na Mirogoju gdje su položeni vijenici u povodu Dana Hrvatskog sabora.

Procedura je jasna i nije važno da li ja ili netko drugi pristaje na održavanje referenduma, odgovorio je Jandroković na pitanje pristaje li na promjene što se tiče izbornog praga od 4 posto i izbora svega 120 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je i nagađanja da SDP i HDZ razgovaraju o izmjeni zakona referenduma. "Radi se očito o pokušaju kolega iz SDP-a da malo zamute vodu. Nisu vođeni nikakvi razgovori ni službeni ni neslužbeni. Ne znam zašto su pristupili tom pitanju na ovakav način. Naš je stav je da razgovarati možemo, ali ćemo sigurno tražiti nefiksnu kvotu za Hrvate izvan Hrvatske i dopisno glasovanje", rekao je Jandroković.

Na pitanje hoće li tražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti drugog referendumskog pitanja inicijative Narod odlučuje vezano uz manjine Jandroković je rekao da o tome još nisu razgovarali. "Tek kad dobijem potpise i kada prođe procedura, tada ćemo o tome donijeti odluku", rekao je predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Kuščevića škakljiva pitanja

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je, pak, da je škakljivo na referendumu odlučivati o manjinskim pravima. Što se tiče ustavnosti referendumskih pitanja, Kuščević je rekao da će čekati odluku Hrvatskog sabora o tome hoće li uputiti Ustavnom sudu sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti.

'Škakljivo je na referendumu odlučivati o ljudskim pravima, manjinskim pravima, o međunarodnim obvezama. Te stvari treba dobro urediti', rekao je ministar ispred Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanska incijativa "Narod odlučuje" objavila je u utorak na Facebooku da je sakupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava.

"Narod je odlučio: Imamo referendum", stoji na Facebook stranici te inicijative koja nije pojasnila koliko je potpisa sakupljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava počelo je 13. svibnja, a završeno je u nedjelju.

Bilo je potrebno skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo