bolesti u porastu / Zastrašujući pokus s jabukom će vas natjerati da se zapitate - 'Što mi to ustvari jedemo?!'

U Hrvatskoj broj oboljelih i umrlih od karcinoma iz godine u godinu raste. Jedan od uzročnika lošeg zdravstvenog stanja nacije je i loša hrana. Nakon salmonele i mesa sumnjive kvalitete, kreće kontrola mlijeka

2.2.2017.
18:59
VOYO logo

Pokus s kipućom vodom na jabuci kupljenoj u jednom trgovačkom lancu otkriva zastrašujuće naslage voska.  

"U principu znate da se već godinama preporuča da se voće guli. Ne samo zbog toga što se premazuje voskom da bi mu se produljila trajnost nego zato što se šprica pesticidima i herbicidima te bi bilo dobro da tu kožu odstranimo ili da ju stvarno jako dobro operemo", savjetuje nutricionistica Nataša Šoštarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dva mjeseca Hrvatsku je tresla afera salmonela, a ministar poljoprivrede zbog sumnji u lošu kvalitetu sljedeći mjesec inspekcije šalje u kontrolu mlijeka. U Banskim dvorima danas se sastao i s povjerenikom Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane.  

"Ono što je sigurno je da će se u budućnosti jesti zdravija hrana. Mi kao ministarstvo poduzimamo sve da bi se sigurnost hrane u hrvatskoj i sigurnost hrane koja dolazi u Hrvatsku podigle na još veći nivo", tvrdi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što jedemo utječe na razvoj  raznih bolesti pa čak i tumora od kojeg u Hrvatskoj na godinu umre 14 tisuća ljudi. Po stopi smrtnosti od karcinoma Hrvatska je druga u Europi, a ispred nje je samo Mađarska. 

"I drugo što je također jako zabrinjavajuće - sve više se spušta dobna granica. Ranije su određeni tumori tipa karcinom gušterače bili bolest koja se javljala u visokoj dobi iznad 70. godine, a danas to viđamo i kod mladih ljudi sa 20-30 godina. Dakle, nešto se dogodilo u našoj zemlji što ne znamo objasniti, možemo samo spekulirati", kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi ti egzogeni faktori sigurno utječu na organizam, ali gledajte, cijeli svijet ima takvu hranu, ali ne možemo o tome govoriti kao o jedinom faktoru koji utječe na liječenje u onkologiji. Vrlo mala je svijest kod naših ljudi, vrlo visoka stopa pušenja. Dakle, nešto što mi ne možemo preko noći promijeniti, to se radi godinama", Danko Velimir Vrdoljak, predstojnik Klinike za tumore KBC-a sestre milosrdnice.

Crne brojke nastoje se smanjiti i besplatnim preventivnim pregledima, koje Hrvati izbjegavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je odaziv na mamografije, kolonoskopije i tako dalje relativno mali, svega 20-30 posto. Iako je država osigurala sredstva i može se izvesti pa i ovim putem preko RTL-a apeliram na sve ljude da kad dobiju pozive da se odazovu", dodaje Kujundžić. 

Hrvatsku s manjom smrtnosti od karcinoma mogao bi donijeti Nacionalni 
plan za borbu protiv raka. Strategija je to kojoj se dugo priča, a poražavajuće brojke alarm su da ju se što prije treba i primjenjivati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo