ZASTRAŠUJUĆI PODACI U 2014. / rođeno najmanje djece u povijesti Hrvatske!

Najnoviji demografski podaci o našoj zemlji u najmanju ruku zabrinjavaju. Naime, prošle se godine u našoj zemlji rodilo najmanje djece otkada se vodi statistika.

23.2.2015.
9:30
VOYO logo

U Hrvatskoj je prošle godine rođeno najmanje djece otkad se vode statasitike: prema prvim podacima koji stižu iz Državnog zavoda za statistiku, tijekom 2014. rodilo se manje od 39.000 djece, a istodobno je umrlo više od 52.000 ljudi. Drugim riječima, Hrvatska je lani samo prirodnim putem (ne računajući emigraciju) ostala bez grada veličine Trogira, piše Jutarnji list.

Kriza i stil života učinili svoje

Ako se tome dodaju tisuće mladih koje ne mogu pronaći posao i zato se iseljavaju u inozemstvo, demografski je gubitak zastrašujući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podaci doista ukazuju na to da je broj rođenih lani najvjerojatnije pao ispod 39.000, što se dogodilo prvi put u povijesti. To je posljedica niza demografskih trendova, kojima je sasvim sigurno pridonijela i dugotrajna kriza", kaže dr. Ivan Čipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Prije svega, objašnjava, takvo je stanje posljedica sve duljeg odgađanja majčinstva. Uz klasične razloge poput produženja školovanja i ulaganja u karijeru, odgađanju roditeljstva za neke bolje dane sigurno pridonosi i kriza - visoka nezaposlenost, nesigurnost radnog mjesta, teškoće pri rješavanju stambenog pitanja. Ali, kaže potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, i način života i životni izbor pojedinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo