UMIJEĆE KOMUNIKACIJE / Zašto se premijer i predsjednik ružno svađaju? Stipe Mesić, Jadranka Kosor i Luka Bebić u maloj školi za velike političare

Kada su dva ovna na brvnu jednake snage, ne zna se kako će to završiti

22.10.2020.
23:00
VOYO logo

Već tjednima predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković izmjenjuju verbalnu paljbu. 

Image
ANALIZA DAMIRE GREGORET BOBIĆ /

'Famozna kohabitacija između predsjednika i premijera odvija se, a očito će se i odvijati isključivo preko medija'

Image
ANALIZA DAMIRE GREGORET BOBIĆ /

'Famozna kohabitacija između predsjednika i premijera odvija se, a očito će se i odvijati isključivo preko medija'

A ne tako davno ključne političke figure u zemlji nisu trebale novinare kao posrednike u komunikaciji. Danas se čini nezamislivim, ali predsjednik i premijer redovito su razgovarali, oči u oči - svjedoči to bivši predsjednik Republike Stipe Mesić koji je, kako sam priznaje, s ondašnjima premijerom Ivo Sanaderom i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem iako su iz suprotnog političkog tabora, jako dobro surađivao: ''Onda smo dogovorili da se svaki mjesec nađemo kod jednog od nas po redoslijedu na ručku. Ja sam organizirao ručak za njih dvojicu, i oni bi isto kad bi došao red na njih. To nisu mediji nikad zabilježili, ali mislim da je bilo korisno''.

Potvrđuje to i tadašnji predsjednik Sabora, danas umirovljenik koji kod kuće prebolijeva koronavirus Luka Bebić: ''Imali smo različite poglede, ali smo imali redovne sastanke, ručkove u Saboru, Vladi i na Pantovčaku gdje bismo razgovarali i razmjenjivali mišljenja. Mi smo uvijek našli način kako bismo na osobnoj razini dogovorili i prevladali probleme koji su bili u tijeku''.

Iako su se uglavnom sretali na raznim protokolarnim događajima, predsjednik je znao biti gost i na sjednici Vlade. Takav je odnos, siguran je jedini predsjednik države u dva mandata, sigurno konstruktivniji od svakodnevnog prepucavanja, bez obzira koliko duboko bilo neslaganje: ''Ja bih im predložio da se nađu na jednom neformalnom razagovoru, gdje nisu opterećeni medijima i da rasprave kako dalje''.

No tko bi to trebao predložiti jer čini se da je riječ o dva dosta velika ega pa teško da će netko od njih dvojice na to prvi pristati, no Mesić kaže: ''Bilo tko. U svakom slučaju, kada su dva ovna na brvnu jednake snage, ne znaš kako će to završiti''.

I jedina hrvatska premijerka ima pozitivna iskustva iz kohabitacije s dvojicom predsjednika. Jadranka Kosor je, kako priznaje, imala zdrav odnos i dobru komunikaciju i s Mesićem i s Ivom Josipovićem: ''Mi se uglavnom nismo obračunavali javno. Mi smo nastojali - i to je bila različita situacija od ove - uvijek je netko prvi posegnuo za telefonom, i uvijek je netko, i u najtežim situacijama, kada smo se možda i najviše sustegnuto prepirali, nazvao i pitao za kavu, ručak, večeru ili nešto slično, voće''.

Pa, ako su mogli Sanader i Mesić te Kosor i Josipović ne bi smjelo biti razloga da normalnu komunikaciju ne uspostave i Plenković i Milanović. I recimo, kako predlaže Kosor, da nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zajedno izađu pred kamere: ''Gdje bi oni onda pokazali snagu, evo, mi smo se oko važnih stvari za ovu državu dogovorili. Mi oko važnih stvari, u trenutku kad ne znamo što nas čeka sutra, možemo zajedno. To bi bila vrlo važna i snažna poruka građanima. To se može učiniti u svakom trenutku, evo danas, večeras, nakon vaše emisije, može jedan od njih posegnut za telefonom i reći: bok, dobra večer, ajmo sutra na kavu''.

Tko zna, možda jedan od njih upravo poseže za telefonom ili ipak jedan o drugome smišljaju nove doskočice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo