POPLAVE I PROBLEMI U PROMETU / Zašto pucaju vodovodne cijevi u Zagrebu? I one imaju rok trajanja, a nek su stare i više od 50 godina

Puknuće vodovodne cijevi izazvalo je probleme u prometu, potopilo neke domove, a neke četvrti ostavilo bez vode

19.11.2018.
22:00
VOYO logo

Tri problema u dva mjeseca. Križanje Selske i Krapinske potpuno zatvoreno, prometni kolaps.

Dva mjeseca kasnije, Maksimirska cesta, tramvajski promet blokiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siget, jučer, parking poplavljen, građani bez vode. Danas je puknuta cijev zakrpana, ali stanovnicima ove ulice voda je jučer stvorila probleme.

"Pa jasno da je problem kad pukne cijev. Pa kako me možete takvo nešto pitat."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odavde je teklo, ali tamo je niži dio pa je bilo do popodne. Morali su ispumpavat jer kanalizacija nije mogla to sve progutat", kaže Branislav.

"Ovi su bili bez vode. Ja sam došao na kavu, oni su rekli nema kave. A reko dajte onda neki sok", kaže Dragan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelatnici Vodoopskrba i odvodnje su brzo izišli sanirati nastalu štetu, a opskrba vodom je uspostavljena nakon osam sati. 

"Znam da smo mi reagirali odmah, znam da je vodovod odmah poslao ekipu hitne intervencije, da je sanirano po pravilima struke i da je voda puštena. Je li moglo brže, nije moje da sudim. Moje je da je zatvoreno i popravljeno", kaže Jadranko Baturić, predsjednik Vijeća GČ Novi Zagreb-Zapad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanacija na ovoj lokaciji potrajala je nekoliko dana. Iz Vodoopskrbe i odvodnje su nam rekli kako su uzroci puknuća cijevi individualni, a do njih dolazi, unatoč održavanju. Glavni uzroci su starost sustava, izmjena tlakova u mreži i vibracije koje stvara promet.

Uzroci su, dakle, razni, ali krivac je očito poznat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kriv je Bandić. Imate li još kakvih pitanja? Zašto je kriv Bandić? Pa eto, zato što je za sve kriv što nije dobro....eto", kaže Milan Bandić.

Rok trajanja vodovodnih cijevi je od 30 do 50 godina. U nekim dijelovima Zagreba, cijevi su postavljane pedesetih godina prošlog stoljeća i od tada - nisu mijenjane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo