ZAŠTO NAM STAGNIRA BDP? / Razlog nema veze s Agrokorom, ali ima s poreznom reformom...

Image
Foto: Thinkstock

U posljednjem tromjesečju prošle godine doživjeli smo vrhunac oporavka od recesije i trenutačno stagniramo. No, turistička sezona je pred vratima, a stručnjaci su optimistični i za ožujak.

11.4.2017.
12:54
Thinkstock
VOYO logo

Gospodarska aktivnost u Hrvatskoj od početka godine se usporava. Indeks CEIZ s pomoću kojeg se mjeri ekonomska aktivnost u zemlji, tijekom prva dva mjeseca ove godine usporio se na 1,58 bodova, što znači da je prepolovio svoj rast u odnosu na posljednja tri mjeseca prošle godine kada je oporavak od recesije doživio vrhunac

Razlog ovog usporavanja gospodarske aktivnosti nisu problemi s posrnulim koncernom Agrokor već se radi o djelomičnoj posljedici smanjenja prihoda od PDV-a u državnom proračunu. To je pak rezultat porezne reforme, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč stagnaciji u prva mjeseca ove godine, ekonomisti vjeruju kako se situacija popravila u ožujku te da bi BDP trebao porasti 2,4 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Nove recesije nema na vidiku. 'Ne vjerujemo da će uvjeti za recesiju biti ispunjeni jer će se u drugom tromjesečju ekonomska aktivnost značajno ubrzati, uzevši u obzir Uskrs i turističku predsezonu', kaže Marina Tkalec iz Ekonomskog instituta. Naime, recesija se proglašava kad je BDP dva tromjesečja zaredom u padu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualna situacija u Agrokoru mogla bi se ipak preliti na ostatak gospodarstva, smatra ova ekonomistica. To će prvo osjetiti turistički sektor, no Tkalec tvrdi kako, što se ostalih sektora gospodarstva tiče, utjecaj Agrokora i nije toliko velik koliko se misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo