ZAŠTO MLADI HRVATI NE ODLAZE OD RODITELJA? / Pogledajte usporedbu cijena stanova prije pet godina i danas

Image
Foto: PIXSELL

Stručnjak je objasnio zašto je došlo do ove eksplozije cijena

2.9.2018.
11:40
PIXSELL
VOYO logo

Kako se zahuktava potraga za stanovima u Zagrebu tako postaje sve jasnije da su se cijene u odnosu na period od prije pet godina u nekim kvartovima i udvostručile.

Male i moderne garsonijere

Prema analizi što ju je objavio Večernji list u oglasima se trenutno nude stanovi poput garsonijere na Črnomercu od 25 kvadrata za 300 eura plus režije, ili, u centru, “moderno dizajnirana” garsonijera od 20 kvadrata za 400 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

31.01.2014., Zagreb - Interijer apartmana ZigZag u centru grada. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Prije pet godina situacija je bila drukčija pa je stan od 40 kvadrata stajao u prosjeku 260 eura. Danas stan od 40 četvornih metara na Črnomercu stoji između 300 i 500 eura, u centru grada između 350 i 600 eura, u Novom Zagrebu između 300 i 450 eura, te u Maksimiru između 300 i 500 eura.

Evo gdje je najpovoljnije

I dalje su tradicionalno najpovoljnije cijene stanova u Dubravi, gdje se stan od 40 kvadrata često može naći i za 250 eura, no prosječna najamnina je oko 350 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

25.05.2018., Zagreb - Pogled na panoramu Zagreba sa zadnjeg kata nebodera Zagrebtower u Radnickoj cesti. Ulica grada Vukovara, Vukovarska, Radnicka cesta, Green Gold, DoubleTree by Hilton Hotel Zagreb. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Cijene stanova u rubnim područjima Zagreba također su prihvatljivije, pa tako stanodavci u Sesvetama traže 300 eura za 40 kvadrata, a u Gajnicama vrlo često i manje od te cijene. Za stanove od 40 do 60 četvornih metara u prosjeku je trebalo izdvojiti 355 eura.

Međutim, danas je taj iznos mnogo viši, od 500 do 700 eura koliko traže oni u centru, odnosno 400 do 550 eura koliko treba izdvojiti za stan od 40-ak kvadrata u Novom Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je razlog eksplozije cijena

Prodajni predstavnik u Remax centru nekretnina Miodrag Lacić za Večernji list objasnio je zašto je došlo do ovog skoka cijena.

Image
Foto: PIXSELL

25.12.2011., Zagreb - Na bozicno jutro gradskim ulicama i prometnicama prosetao je tek pokoji uzurbani prolaznik. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

"Najmodavci dižu cijene stanova jer ih se velika količina stanova iznajmljuje dnevno. Zbog eksplozije stanova za dnevni najam u posljednjih nekoliko godina, došlo je do manjka stanova za dugoročni najam. Stanodavci znaju da je tržište dugoročnog najma puno manje i da si zato mogu priuštiti dizanje cijena do neba. Stan će u svakom slučaju uspjeti iznajmiti, zato im je bolje tražiti što veću stanarinu. Najviše se traže stanovi u centru, oko Maksimira i u Novom Zagrebu. Naravno da su ondje stanovi i najskuplji", rekao je Lacić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo