Zašto HRT skriva vlastitu ekskluzivu?

Prilog o Momiru Dropcu koji je emitiran u petak poslijepodne u emisiji Hrvatska uživo prenijeli su svi mediji u državi.

22.3.2010.
17:34
VOYO logo

Prilog o Momiru Dropcu koji je emitiran u petak poslijepodne u emisiji Hrvatska uživo prenijeli su svi mediji u državi. Toliko pozivanje na autorski prilog s Prisavlja nije čest slučaj i logično je očekivati da će kuća iz koje potječe ekskluziva učiniti sve što može da bi ga promovirala i održavala aktualnim. Međutim, HRT postupa protuprirodno.

Na dan objave priloga Saše Kosanovića u emisiji Hrvatska uživo, prilog je bilo nemoguće pronaći na web-stranicama HRT-a. Jednako nemoguće bilo je pronaći tri rečenice o prvoj ispovijesti Momira Dropca na HRT-ovom teletekstu. Hrvatski radio ponašao se kao da prilog nikada nije emitiran, baš kao i Hrvatska televizija, koja sve do nedjelje nije pronašla nekoliko minuta vremena da u eter pusti priču o braći Drobac koji su ostali bez stana u kojem danas živi premijerka Jadranka Kosor. Ni u vijestima ni u Dnevniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emitirao ga je tek Aleksandar Stanković dva dana kasnije u emisiji Nedjeljom u dva, nakon čega je ponovno pokrenuta čitava lavina reakcija, demantija, prijetnji tužbama na račun svih uključenih, spominju se teške riječi poput ugleda, časti i dostojanstva, klevete i uvrede... Unatoč svemu tome, sadržaj jednog od najiščekivanijih priloga u novijoj povijesti se ne dovodi u pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka tek preko odvjetnika poručuje da je "krajnje neprofesionalno i neprihvatljivo povezivanje nje, na bilo koji način, sa sudbinom obitelji Drobac, s čime ona nema nikakve veze".

Osvanuo je i ponedjeljak i priča se nastavlja u svim medijima – osim, ponovno, na HRT-u. Na njihovom webu sada je isključivo zahvaljujući Stankoviću moguće vidjeti prilog o braći Drobac, i to u sklopu čitave emisije Nedjeljom u dva i standardnog izvještaja o emisiji koji objavljuju svake nedjelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijesti o tome da je premijerka izgubila živce i krenula u rat za očuvanje obraza na njihovim stranicama i dalje nema, a o televiziji da se ne govori. U zadnjim emitiranim vijestima koje su u ponedjeljak u 14 i 10 uređivali Slavica Babić i Oliver Dražić bilo je prostora i vremena za višeminutni prilog o zdravstvenoj reformi u SAD-u, pa čak i za tiskovnu konferenciju HSP-a koji ima jednog zastupnika u Saboru.

Za stambeno pitanje premijerke Kosor, njen potpuni izostanak sućuti zbog sudbine braće Drobac, koji su izbačeni iz stana unatoč teškom stanju u kojem je bio Branislav Drobac – što je na kraju, svjedoči njegov brat Momir, rezultiralo njegovim samoubojstvom – vremena naprosto nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toliko o profesionalnim standardima televizije koja guta stotine milijuna kuna godišnje iz džepova poreznih obveznika, s jednim jedinim opravdanjem: pravovremeno i točno informiranje.

Prethodni članci:

arti-201003220382006 arti-201003210146006 arti-201003220121006 arti-201003220198006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo