Zašto dajemo Brijune? Pa, velik je interes ulagača!

'Govorimo o koncesiji i pravu na građenje, a ne prodaji', naglasio je potpredsjednik Vlade nakon što je upitan o tome tko će biti investitori na projektima elitnih smještaja na Brijunima.

17.3.2011.
15:48
VOYO logo

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor predstavila je u četvrtak desetak investicijskih projekta, vrijednih gotovo 13 milijardi kuna, a koji će u nekoj od faza realizacije biti u drugom tromjesečju ove godine.

Možda je najzanimljiviji projekt Brijuni Rivijera, koji predviđa hotelski i apartmanski smještaj u kategoriji od četiri do pet zvjezdica, dvije luke nautičkog turizma i sportsko-rekreacijske sadržaje, a riječ je o projektima – Pineta, Hidrobaza, Sveta Katarina i Monumenti. Za svaki od tih projekata bit će raspisan zaseban međunarodni natječaj u drugom tromjesečju ove godine, a ići će se na koncesiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je upitana o kakvim se točno investicijama na Brijunima radi i tko su investitori, premijerka Kosor prepustila je riječ Domagoju Ivanu Miloševiću, potpredsjedniku Vlade.

"Oni će se pojaviti na međunarodnom natječaju. Danas je prerano govoriti tko će to biti, no zadnje dvije i pol godine javljaju se potencijalni ulagači pa će i oni biti obaviješteni u drugom kvartalu. Natječaj će biti svaki od projekta zasebno i ovdje govorimo o koncesiji i pravu na građenje, a ne prodaji", naglasio je Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je najavila osnivanje Odbora za investicije, sastavljenog od Hrvatske udruge poslodavaca i drugih subjekata, a djelovat će kao savjetodavno tijelo Vlade. Navela je i kako Vlada priprema zakone o poticanju investiranja i građenju te izmjene Zakona o vodama i Zakona o šumama.

Od svih najavljenih projekata, najvredniji su projekti Hrvatske elektroprivrede (HEP) u novi blok Termoelektrane Plomin, što je investicija od oko 5,5 milijardi kuna, potom Janafov projekt Jugoistočnog europskog produktovoda, vrijedan ukupno oko 3,2 milijarde kuna, te turistički projekt Brijuni Rivijera, čija se vrijednost procjenjuje na 2 do 2,5 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za novi blok TE Plomin, instalirane snage 500 megavata (MW), u drugom se tromjesečju očekuje odabir strateškog partnera, kod Janafovog projekta očekuje se osnivanje tvrtke kćeri kao nositelja projekta.

Premijerka je predstavila i projekte Hrvatskih željeznica ukupno vrijedne 700 milijuna kuna, dva projekta Hrvatskih voda – obrambeni nasip na Neretvi i projekt Slavonski Brod, ukupne vrijednosti 310 milijuna kuna, te 687 milijuna kuna vrijedne projekte Plinacra na izgradnji plinovoda u Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je istaknula i kako realizacija desetak projekata predstavljenih za prvo tromjesečje ove godine ide prema planu i u predviđenim rokovima.

Novinari su iskoristili premijerkino predstavljanje projekata kako bi joj postavili i nekoliko pitanja vezanih uz aktualna događanja. Tako je Kosor imala priliku prokomentirati i izjavu predsjednika Ive Josipovića da je sustav u zemlji ugrožen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada ima stabilnu potporu, parlament funkcionira, predsjednik funkcionira, funkcioniraju i Ustavni sud, Vrhovni sud i drugi sudovi. Dakle, može se reći da sva tri stupa vlasti funkcioniraju. Prema tome, sustav nije ugrožen", kazala je Kosor, dodajući kako to pokazuju i činjenice.

Osvrnula se i na ocjenu predsjednika kako za zemlju ne bi bilo osobito postignuće da se pregovori završe do kraja lipnja, kazavši kako takvu ocjenu teško može razumjeti. Podsjetila je pritom da su pregovori 2009. godine, u trenutku kad je s radom počela sadašnja Vlada, bili "beznadno blokirani" te da je jedan od uvjeta za deblokadu bilo rješavanje graničnog pitanja sa Slovenijom. Kada su, kazala je, pronašli način rješavanja spora sa Slovenijom, predsjednik je bio zastupnik u parlamentu i među rijetkima je glasao protiv arbitražnog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako da bi se moglo zaključiti – da je većina zastupnika glasala na taj način, mi bismo još uvijek stajali u mjestu", kazala je Kosor i poručila kako Vlada smatra da je završetak pregovora do kraja lipnja veliko postignuće. (Hina)

Vezani članci:

arti-201012230458006 arti-201010070125006 arti-201102070074006 arti-201101310069006 arti-201103170211006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo