VIDEO/FOTO: / Zašto Gotovina nije došao na objavu Registra?

Nedavno oslobođeni generali Mladen Markač i Ante Gotovina pozvani su na svečano predstavljanje Registra banitelja.

19.12.2012.
15:37
VOYO logo

Unatoč pozivnici, general Ante Gotovina nije prisustvovao objavi Registra branitelja. Čini se da nitko od zaslužnih za objavu liste branitelja ili ne zna ili izbjegava dati odgovor na pitanje zašto nije došao.

Naime, Gotovina je samo sat i pol ranije bio gost na božićnom domjenku kod predsjednika Ive Josipovića na Pantovčaku. Josipović se spustio do Muzeja suvremene umjetnosti, međutim, ne i svi njegovi gosti, među kojima su brojni djelatni i umirovljeni vojni zapovjednici, generali i admirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što ću ja to komentirati, zašto? Pitajte njih. Oni su odrasli ljudi, nemojte mene pitati o tome gdje će oni biti i što će raditi", kazao je ministar obraneAnte Kotromanović.

Kada smo ga upitali je li možda neslaganje s objavom Registra razlog njihova nedolaska, Kotromanović odgovara: "Ja ne znam jesu li pozvani. Koliko ja znam, ono što su komentirali, bilo je pozitivno. To je njihova stvar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Kotromanović je dvojicu generala spomenuo prilikom predstavljanja svog ratnog puta u MSU-u, a kao što je poznato Gotovinu je obilazio i u Scheveningenu. Tim više je neobično da mu nije poznato je li Gotovina pozvan na svečanost i to samo sat vremena nakon njihova druženja na Pantovčaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar branitelja Predrag Matić bio je iznimno kratak kad je upitan zašto Gotovina nije došao.

"Ne znam", odvratio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije dobro da Registar bude predmet oko kojeg ćemo se opet dijeliti'

"Ovo je osobna stvar svakog od nas. Ja to ne bih stavljao ni u kakve kontekste", kazao nam je Branko Borković Jastreb, dodajući da je on sam osjetio potrebu da bude nazočan događaju relevantnom za probleme koji se tiču braniteljske populacije.

"Nije ni njima lako", kazao je zatim o generalima te nastavio: "Oni su pod pritiskom, pustimo ih neka žive svoj život".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije dobro da ovog trenutka Registar bude predmet oko kojeg ćemo se opet dijeliti, kad imamo težih problema. Živimo u državi koju smo krvlju platili, koju smo stvarali, a koja je postala maćeha vlastitog naroda", zaključio je Borković.

Bez komentara

O razlozima nismo uspjeli puno više doznati ni od Gotovininog prijatelja i poslovnog partnera Željka Dilbera, premda smo ga upitali i ima li general kakvih rezervi prema objavi Registra s obzirom da je u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je, je, on je u Zagrebu, to nije upitno, ali ne bih komentirao zašto nije došao", kazao je Dilber.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo