'NAGLO JE EKSPLODIRALO' / Zaštićena hrvatska laguna puna fekalija, širi se nesnosan smrad: Do daljnjeg nema kupanja, a još se ne zna ni razlog

'To je naglo eksplodiralo, pred sedam, osam dana. Pitam jednog što je, pitam drugog, ne znaju" kaže vlasnik restorana. Obaviještena je inspekcija koja je ovlaštena provesti istragu, a i općina želi pronaći uzrok.

9.6.2023.
21:26
VOYO logo

U zaštićenoj laguni kod Premanture na jugu Istre - nema kupanja. Jer more je zagađeno fekalijama! Posljednje testiranje pokazalo je povećani broj bakterije Escherichia coli, koji premašuje dopuštenu granicu. Onečišćnje je otkriveno uzorkovanjem koje je naručeno kako bi se očuvalo zaštićeno stanište

"Nama je najvažnije da se utvrdi uzrok, " ističe Aljiša Ukotić, ravnatelj JU Kamenjak, prenosi Danas.hr. Dojava o smradu je bilo i ranije, ali nikada nije utvrđen razlog. "Radi se o fekalnom onečišćenju, a pokazatelj toga je prekoračenje mikrobioloških parametara. Prema uredbiu kakvoći mora za kupanje to su E. coli i crijevni enterekoki", pojašnjava Vesna Kauzlarić kaže voditeljica Odjela za zaštitu okoliša ZJZJ Istarske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MUČNE FOTOGRAFIJE /

More oko Rijeke onečišćeno, iz ministarstva objasnili što je uzrok zagađenja, slijedi istraga

Image
MUČNE FOTOGRAFIJE /

More oko Rijeke onečišćeno, iz ministarstva objasnili što je uzrok zagađenja, slijedi istraga

Smrad se pojavio pred tjedan dana

Smrad je nuspojava. "To je naglo ekplodiralo, pred sedam, osam dana. Pitam jednog što je, pitam drugog, ne znaju" kaže vlasnik restorana Danilo Periša. Obaviještena je inspekcija koja je ovlaštena provesti istragu, a i općina želi pronaći uzrok.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac ističe kako se danas ispituju crpne stanice i dodana je boja kako bi se vidjeli je li možda u tome problem. "Za dan dva ćemo imati rezultate", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crpna stanica ima atest da je nepropusna i redovito je servisirana. "Možda se dogodilo propuštanje nekih postojećih septičkih jama koje su u privatnom vlasništvu tako da će na teren otići vodni i komunalni redar", kaže načelnik općine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo