Petorica muškaraca u dobi od 19 do 45 godina primljeni su u bolnicu zbog simptoma zaraze trihinelom. Nakon šest godina, oni su prvi slučajevi oboljelih od te zaraze u brodsko-posavskoj županiji. Meso koje su jeli na kolinju bilo je iz domaćeg uzgoja, ali nije bilo veterinarski pregledano, potvrdio je doktor Nenad Pandak, šef Odjela za infektivne bolesti bolnice u Slavonskom Brodu i upozorio da je to površnost kojom se riskira zdravlje.
Pregled obavezan i kod domaćih svinja
Naime, pregled svinjskog mesa prilikom klanja obavezan je već godinama, upravo kako bi se izbjegla zaraza trihinelom. Taj je pregled neophodan čak i kada se radi o domaćim svinjama jer su one u čestom kontaktu s glodavcima koji ulaze u svinjce.
'Svi koji su oboljeli konzumirali su na kolinju zaraženo meso, jedan dio probao je sirovu smjesu za kobasice, a jeli su još i nekakve pljeskavice koje nisu bile dovoljno i termički obrađene', rekao je dr. Pandak i dodao da je moguće da oboljelih bude i više.
Opasna trihinela otkrivena u mesu svinjetine, zaraženo deset ljudi
Slijedi dug oporavak
Neki od simptoma koje imaju trojica muškaraca upale su srčanih mišića, što je već ozbiljna manifestacija trihineloze, upozorava dr. Pandak, a i druga dvojica oboljelih bit će hospitalizirani.
Iako se ne radi o životnom ugrozu, moguće su komplikacije upravo na srcu i srčanim mišićima. Koliko će se bolest kod pojedinaca zakomplicirati, ovisi o količini mesa koje su pojeli , to jest, o broju trihinela koje su time unijeli u organizam.
'Oporavak će im biti dugotrajan, osjećat će bolove u mišićima i slabost nekoliko mjeseci. Oboljeli koji imaju upale srčanog mišića ostat će na intenzivnijoj terapiji i predstoji im dulji boravak u bolnici', dodao je dr. Pandak, piše 24 sata.