ZAPOSLENIMA U PROSVJETI VEĆE PLAĆE OVE I IDUĆE GODINE: / Riječ je o prvoj povišici u posljednjih 7 godina

Image
26.10.2017.
21:24
VOYO logo

Divjak je u televizijskom intervjuu za HRT istaknula i da će se onima koji na europskim projektima za to vrijeme nastavnička norma smanjiti za 50%, a nakon toga se vraćaju na punu satnicu uz povišicu od 30 posto.

Image
MINISTRICA OBRAZOVANJA NAJAVILA: /

Učitelji i nastavnici koji povlače sredstva iz EU fondova dobit će i do 30% veće plaće

Image
MINISTRICA OBRAZOVANJA NAJAVILA: /

Učitelji i nastavnici koji povlače sredstva iz EU fondova dobit će i do 30% veće plaće

Radi se o prvom povećanju na masi plaća u posljednjih 7-8 godina, znači ove i iduće godine. Nešto već osiguravamo u rebalansu, a nešto, odnosno 400 milijuna kuna, za iduću godinu i nadam se da će takav proračun dobiti podršku u Saboru. Važno je spomenuti da nije samo plaća i osnovica važna za učitelje i nastavnike u školama nego je to i prepoznavanje izvrsnosti. Svi oni nastavnici i zaposlenici u školama koji dobivaju europske projekte trebali bi dobiti uvećanje plaće. Puno toga radi se u slobodno vrijeme. Ideja ove inicijative je da se s jedne strane povećaju plaće, a s druge strane za one koji rade europske projekte imaju mogućnost smanjenje norme za 50% u nastavi tako da se mogu više posvetiti projektu. Kad ga završe da se mogu vratiti natrag u nastavu", rekla je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je i objasnila zašto je, po njezinom mišljenju, za kurikularne dokumente bitno da osim nacionalnijh, dobiju i međunarodne recenzije.

"Važna je europska dimenzija. Htjeli bismo koristiti iskustva onih koji su uspjeli napraviti značajan iskorak vezan uz obrazovanje pa da se u tome dijelu usporedimo. Same recenzije su relativno jeftine s obzirom da koristimo usluge drugih država u smislu da identificiramo države koje imaju dobre programe u nekom području i da praktički za vrlo malu naknadu za koju se te recenzije rade i to više iz usluge, a manje da zarađuje na tome", pojasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinarke kako uvjeriti premijera Plenkovića da je obrazovanje i znanost prioritet, Divjak je odgovorila:

"Koalicija koja je oformljena na relaciji HDZ-HNS je oformljena oko obrazovanja kao važne teme. Trebamo osvijestiti da ulaganje u obrazovanje i znanost nije potrošnja nego investicija i to dugoročna investicija bez koje se ne može napraviti gotovo ništa, niti rast gospodarstva niti zaustaviti odljev mozgova odnosno iseljavanje iz Hrvatske, zaključila je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo