FOTO: / Započeo globalni plesni ustanak!

Milijarda ustaje poziv je ženama da izađu na ulice i trgove i plešući pokažu da odbijaju pristajati na status quo sve dok silovanje i kultura nasilja ne prestanu.

14.2.2013.
13:10
VOYO logo

Jeste li znali da će, prema statistici UN-a, jedna od tri žene u svome životu proživjeti neku vrstu nasilja? Jeste li znali da 20 do 30 žena godišnje u Hrvatskoj izgubi život od nasilnih partnera?

Nedopustivo je da je pola čovječanstva zlostavljano, umjesto da ista ta polovica kreativno pridonosi zajednici", kazala je za Danas.hr jedna od organizatorica zagrebačkog dijela globalne kampanje protiv nasilja nad ženama Milijarda ustaje aktivistica Rada Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borić pri tom upozorava kako je danas sve prisutnije ekonomsko nasilje nad ženama, gdje su one potplaćene, neplaćene ili rade na crno. Iste te žene uglavnom žive u nasilnim obiteljima, a da bi izašle iz tog kruga, prisiljene su potražiti pomoć drugih i sklonište. Skloništa za žene je malo, potkapacitirani su, i doista nevjerojatno je da je u 21. stoljeću žrtva i dalje ta koja mora otići iz kuće, a zlostavljač ostaje.

Plesnom ustanku protiv nasilja nad ženama pridružio se i Zlatan Zuhrić - Zuhra te fotograf Damir Hoyka. "Ne možeš biti sretan ako žene oko tebe nisu sretne", konstatirao je Hoyka, dok nam je Zuhra kazao kako bi "svi normalni, pametni i educirani muškarci trebali poduprijeti borbu protiv nasilja nad ženama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da ćemo se uskoro i prestati služiti tim terminom, da će se on pokazati potpuno nepotrebnim. No, bojim se da je broj žena žrtava nasilja koji je javan samo djelić onoga što se zapravo događa", kazao je Zuhra za Danas.hr.

Hrvatska se, podsjetimo, danas priključuje do sada najvećoj globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama Milijarda ustaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je prostor za žene slobodan od nasilja'

Plesni ustanak počeo je već u Splitu gdje su žene u organizaciji udruge Domine na sred Rive razvile transparent "Ovo je prostor za žene slobodan od nasilja".

Cilj kampanje Milijarda ustaje je pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja te upozoriti na njegove pogubne posljedice. Milijarda ustaje je poziv milijunima zlostavljanih žena, muškarcima koji ih vole, ženama koje su bile pretučene, silovane, ekonomski obezvrijeđene i prodane, da izađu na ulice i trgove, pozovu svoje prijatelje, protestiraju i plešu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanja se odvija simultano u 196 zemalja, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata, te ugledne javne osobe.

U Hrvatskoj se prosvjedno pleše u Čakovcu, Karlovcu, Koprivnici, Kutini, Puli, Sisku, Splitu, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu. Centar za ženske studije također je podržao događanja u Sarajevu, Beogradu, Nišu, Skopju, Prištini i Podgorici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački prosvjedni ples održava se na Zrinjevcu, a počeo je u 14 sati. Podržavaju ga osobe iz javnog života koje će pjevanjem, svirkom, plesom i riječju progovoriti u znak prosvjeda protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Na prosvjedu sudjeluju Ante Perković, Boa, Centar salsa, Goran Bogdan, Goran Navojec, Jewsers, Jonny and his Rockin' Tunes, Le Zbor, Massimo, Nina Romić, Norma Belle, Plechinger i Kovačići, 5 Ritmova, U pol 9 kod Sabe, Vatra, Vesna Mimica i VEM, Zagrebački plesni centar, Zdenka Kovačiček, Zlatan Zuhrić – Zuhra… Pridružit će se i predsjednik RH Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo