SUDSKA TRAKAVICA / Započelo je novo suđenje Glavašu, njegov sin kao odvjetnik traži premještanje slučaja u Osijek

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Odvjetnik Filip Glavaš smatra da su njegovu ocu i ostalim optuženicima povrijeđena ustavna prava

5.7.2021.
15:15
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Na Županijskom sudu u Zagrebu u ponedjeljak je započelo novo suđenje Branimiru Glavašu i ostalim zbog ratnih zločina nad osječkim civilima 1991. godine. Proces je vraćen na početak, jer je sutkinja Tanja Pavelin, koja je vodila suđenje u slučajevima "garaža" i "selotejp" otišla na Visoki kazneni sud.

Image
KREĆE NOVA SUDSKA TRAKAVICA /

Zbog izmjene sudaca Branimir Glavaš opet mora na optuženičku klupu

Image
KREĆE NOVA SUDSKA TRAKAVICA /

Zbog izmjene sudaca Branimir Glavaš opet mora na optuženičku klupu

Koliko dugo traje ova sudska trakavica potvrđuje i činjenica da je na početku suđenja osječkom političaru, njegov sin Filip išao u školu, a danas mu je odvjetnik. On je odmah zatražio da se suđenje preseli u Osijek, jer je većina optuženih odande, pa bi to bilo ekonomičnije, javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fizički i psihički napori

Njegov kolega i drugi Glavašev branitelj Dražen Matijević istaknuo je da su "dugotrajnim sudskim procesom prekršena sva moguća prava okrivljenika, a da bi se prenošenjem mjesne nadležnosti lakše i brže proveo postupak u Osijeku". Obojica smatraju da su optuženima povrijeđena ustavna prava.

"Okrivljenicima su nametnuti teži financijski uvjeti pristupanju sudu i psihički i fizički jer odlazak i dolazak s rasprave predstavlja putovanje od 600 kilometara, pa su optuženici izloženi fizičkim i psihičkim naporima", ustvrdio je Matijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnio i kaznenu prijavu

No, odluku o njihovu zahtjevu tek treba donijeti Visoki kazneni sud. Glavaš je po izlasku iz sudnice rekao da je podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika zagrebačkog Županijskog suda, Željka Horvatovića, no nije objasnio razlog.

Glavaš je tijekom suđenja nekoliko puta završio i u zatvoru te ondje odležao ukupno pet godina i tri mjeseca. Prije prve presude je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, a jedna presuda mu je već i bila pravomoćna, ali ju je srušio Ustavni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo