nepoštovanje postupka / Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda osudio medije: 'Sugeriraju kakve bi presude trebale biti'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda upozorio je na ''epidemiju izjava'' o nepravomoćnim presudama

27.9.2019.
15:47
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela upozorio je u petak na Međunarodnoj konferenciji sudaca u Zadru na "epidemiju izjava" o nepravomoćnim presudama u kojima mediji, ali i optuženici, "sugerirajući kakva bi drugostupanjska presuda trebala biti, narušavaju sudačku samostalnost".

''U javnosti se stvara nepoštovanje''

"Svaki put na konferenciji se obrađuje tema od važnosti za suce, ovog puta vezano uz provedbu sudske discipline, zakonskih alata da se ona osigura te dojmovima koji se stvaraju u javnost zbog nepoštovanja takve procedure", kazao je Mrčela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao drugi veliki problem istaknuo je zatvorsku prenapučenost i neodgovarajuću situaciju u kojoj "većina istražnih zatvorskih mjesta nema uvjete za odvajanje onih koji su smanjeno ubrojivi od ostalih zatvorenika".

"U tome smo ograničeni najviše zbog nedovoljnih prostornih kapaciteta", istaknuo je u uvodnom govoru zamjenik predsjednika Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mladim demokracijama suci su važni

U sklopu dvodnevne  Međunarodne konferencije sudaca koja se peti put održava na Sveučilištu u Zadru i zatvorena je za javnost, pravosudni djelatnici raspravljat će o slobodi izražavanja, zaštiti sudaca od klevete, medijskim kampanjama, prenapučenosti zatvora… 

Sudionike konferencije pozdravili su prorektorica Sveučilišta u Zadru Nedjeljka Balić Nižić te zadarski župan Božidar Longin koji je napomenuo da je u relativno mladim demokracijama, kakva je i naša, uloga sudaca iznimno važna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz promicanje i dosljedno poštovanje ustavnosti i zakonitosti, kao vrhunskih pravnih i etičkih vrednota društva, vaš doprinos jačanju Republike Hrvatske kao pravne države je nemjerljiv. Stvarna vladavina prava, neovisnost i nepristranost ukupnog pravosudnog sustava za svaku stabilnu državu od neprocjenjive je važnosti", poručio je Longin.

Skup se održava uz potporu Udruge hrvatskih sudaca Zagreb, Ministarstva pravosuđa, CEELI Instituta iz Praga, Zadarske županije i Grada Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo