Izdavačka kuća 'Meridijani' / Žalba na odabir udžbenika iz povijesti: 'Odobreni su uoči dva praznika, neslužbeno, bez klase i broja'

Image
Foto: Izdavačka kuća 'Meridijani'

'Cijeli odabir povijesnih udžbenika smatramo neregularnim', poručili su iz izdavačke kuće

4.7.2019.
8:12
Izdavačka kuća 'Meridijani'
VOYO logo

Izdavačka kuća "Meridijani" zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja poništenje rezultata odabira udžbenika iz povijesti prema novom kurikulumu (za prvi razred gimnazija i petih razreda osnovnih škola) iz Kataloga odobrenih udžbenika za šk. god. 2019./2020. u osnovnim i srednjim školama jer se odabir proveo na brzinu i na neprimjeren način.

"Smatramo da odabir nije bio regularan, prvenstveno zbog prekratkog roka odabira. Tako nastavnici uopće nisu stigli dobiti otisnute primjerke odobrenih udžbenika svih nakladnika, kako bi ih usporedili i odlučili se za onaj koji je po njima najbolji", kazali su iz izdavačke kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavnici i profesori povijesti odlučivali su se za udžbenike bez da su ih sve vidjeli!

Udžbenici odobreni uoči dvaju praznika, neslužbeno, bez klase i broja

Zbog promjena kurikuluma iz povijesti (čak nekoliko puta!) izdavači su tek 21. 5. predali udžbenike na prosudbu u Ministarstvo, a udžbenici su odobreni tek 19. 6., uoči dvaju praznika, ali i tada neslužbeno, bez klase i broja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katalog odobrenih udžbenika povijesti Ministarstvo je objavilo u ponedjeljak 24. 6., opet dan uoči praznika i istoga dana objavilo da nastavnici za odluku imaju samo tri dana, od 26. do 28. lipnja, kako bi od ponuđenih odabrali najkvalitetniji.

"Kako su nakladnici mogli efektivno u samo tri radna dana otisnuti odobrene udžbenike i poštom ih dostaviti školama u cijeloj Hrvatskoj, a nakon toga ih nastavnici još proučiti i međusobno usporediti te odabrati najbolji!?", pitaju se iz nakladničke kuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerci povijesnih udžbenika neodobreni od strane Ministarstva

Pristigli primjerci povijesnih udžbenika velikih izdavača bili su neodobreni od strane Ministarstva!

Rok se mogao "uhvatiti" samo tako da se udžbenici otisnu i dostave školama mnogo prije nego su odobreni, što su neki veliki nakladnici i učinili. A to znači da su nastavnici birali na temelju neodobrenih, dakle nevrijedećih radnih verzija udžbenika. Stoga cijeli odabir povijesnih udžbenika smatramo neregularnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je naknadno, na traženje "Meridijana", Ministarstvo produžilo rok za odabir povijesnih udžbenika do 4. srpnja, pogreška se nije dala ispraviti, jer je većina škola poštovala zadani rok za odluku do 28. lipnja. Tim više, jer se nakon 28. 6. više nije moglo birati aplikacijom, nego na drugi, teži način. Uostalom, Ministarstvo je već 1. srpnja javno objavilo da je odabir udžbenika završen.

Sve je iznenada obavljeno ranije

Na sastanku s nakladnicima u Ministarstvu početkom godine jasno je rečeno da će izbor povijesnih udžbenika radi kašnjenja kurikuluma ići u drugi krug i da će nastavnici i profesori moći birati do 10. ili 15. srpnja. Međutim, sve je iznenada obavljeno ranije, u nemoguće kratkom roku i to u vrijeme brojnih obveza nastavnika na kraju školske godine i maturalnih putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za peti razred iz povijesti odobrene su samo dvije radne bilježnice.

Uza sve to, radne bilježnice iz povijesti za 5. razred osnovne škole nije odobravalo Ministarstvo, nego Agencija za odgoj i obrazovanje, a nastavnici nisu uopće imali informacije kojim su izdavačima one odobrene, a kojima ne. Kako su radne bilježnice iz povijesti odobrene samo "Meridijanima" i još jednom izdavaču, ispada da su mnogi nastavnici izabrali udžbenik iz povijesti za 5. razrede osnovnih škola ne znajući da uz njega nije odobrena i radna bilježnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže da se odabir ponovi na primjeren način

"Budući da smo u izradu novih udžbenika uložili ogroman trud i značajna sredstva, tražimo da se odabir ponovi na primjeren način", kazali su.

Kvalitetan udžbenik osnovno je nastavno sredstvo putem kojeg učenici stječu znanja, a ovakvim brzopletim, nepromišljenim i prekratkim rokom za odabir, profesori nisu imali vremena ni uvjeta odabrati najkvalitetnije, što će se odraziti na kvalitetu znanja učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podsjećamo da je povijest, uz geografiju i hrvatski, jedan od najvažnijh nacionalnih premeta koji presudno određuje našu samobitnost, opstojnost i razvoj pa smatramo da se baš odabiru tih udžbenika trebala posvetiti još veća pažnja. Nastavnicima je trebalo omogućiti da imaju jednake uvjete i vremenski okvir za njihov odabir, kao i za udžbenike svih ostalih predmeta. Za njih su od objave u katalogu odobrenih udžbenika, pa do zadnjeg datuma odabira, nastavnici i profesori mogili birati u roku od oko tri tjedna, a za udžbenike iz povijesti svaga tri dana", kažu iz "Meridijana".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo