Zagrepčanka je umrla da bi njena Mila živjela

Zagrepčanka Petra Grgošević Trgo (34) koja je u 20.

13.5.2011.
11:39
VOYO logo

Petra je preminula samo dva dana nakon poroda.

Njen suprug Miro Trgo (40), bivši pjevač klape Cambi, odlučio je ispričati nevjerojatnu priču o 65 dana borbe za život djeteta koje je plod njihove velike ljubavi, a koje je, nažalost, trajala prekratko. Upoznali su se prije godinu i pol dana, a vjenčali se nekoliko mjeseci kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je Petra već nekoliko godina znala da boluje od rijetke bolesti krvnih žila u mozgu, kavernoma (džepovi ispunjeni krvlju koji se stvaraju na stijenkama krvnih žila) koji u svakom trenutku mogu prsnuti i izazvati izljev krvi u mozak, ni trenutka nije dvojila, već je svom silom željela ostati trudna i roditi dijete koje je plod naše vrtoglave ljubavi. Prvi kavernom koji nije izazvao većih problema puknuo joj je prije 13 godina pri prvom porođaju, dok je rađala kći Dinu, koju je obožavala, no nije odustajala. Silno je željela naše dijete", ispričao je Miro Trgo Večernjem listu.

Želja joj se ostvarila u rujnu, a liječnici su im objasnili da je samo važno da Petra rodi carskim rezom kako bi se umanjili rizici pucanja kavernoma. Kad je ušla u četvrti mjesec trudnoće Petra je počela osjećati glavobolje i slabosti, koje su doduše brzo nestajale. U petom mjesecu trudnoće glavobolje su se pojačale, a mlada žena je hrabrila obitelj da su tegobe u trudnoći normalne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postala" inkubator bebi

Petrina glavobolja s vremenom nije prošla. 26. veljače ove godine tražila je od supruga da pozove Hitnu pomoć. Kad su liječnici došli, više nije mogla micati lijevu stranu tijela iako je bila pri svijesti. Liječnici su odmah zabrinutom suprugu rekli da sumnjaju na moždanu smrt, a strašnu dijagnozu su potvrdili dan kasnije.

Prvih sedam dana vitalni znaci mlade žene varirali su od najgoreg do najboljeg, a onda su se potpuno stabilizirali. Kako su liječnici rekli Miru, Petra je "postala" inkubator bebi. Trudnoća je bila stabilna, a beba je rasla i napredovala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Petra znala da je njezina misija završena'

Drugog svibnja liječnici u Vinogradskoj bolnici su napravili carski rez. Naime, hrabra majka, unatoč moždanoj smrti, već nekoliko dana ranije počela se otvarati, a tog je jutra dobila i trudove.

Iako se Miro nadao da će se Petra tijekom poroda probuditi, to se nije dogodilo. U njemu se miješala radost i tuga kada je ugledao tek rođeno dijete. Imalo je samo 1.030 grama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva dana nakon poroda liječnici su još dva dana obavljali pretrage koje tijekom trudnoće nisu smjeli raditi i one su potvrdile kliničku smrt.

"Zanimljivo je da je onaj mali protok krvi u mozak, koji je očito pomogao našoj bebi da preživi, potpuno prestao odmah nakon rođenja naše Mile. Čini mi se da je Petra znala da je njezina misija završena", završio je Miro Trgo svoju tužnu priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi organi njegove Petre su donirani jer je ona tako željela.

Svi koji žele pomoći obitelji Trgo, novac mogu uplatiti na žiro račun Privredne banke Zagreb br 2340009-3100423552, na ime Amalije Grgošević, Petrine majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo