ZAGREPČANIMA STIGLE KANTE ZA BIOOTPAD: / Evo što se sve u njih smije odložiti; ako se ogriješite o pravila, kazne su rigorozne

Image
Foto: PIXSELL

Zagrepčani bi do kraja godine u potpunosti trebali odvajati otpad pa su ovih dana, nakon kanti za papir dobili i one za biootpad.

19.2.2019.
9:46
PIXSELL
VOYO logo

Na kućnim pragovima Zagrepčana pojavile su se nove kante za otpad i to prvo na području Podsljemena. Riječ je o dijelu grada čija većina stanovnika sama izrađuje humus u svojim vrtovima pa im nije jasno što će im uopće te kante, međutim u Čistoći navode kako kante moraju dobiti svi.

Svaka kanta označena je brojem koji odgovara kućnom broju stanara,a uz nju će građani dobiti i letak u kojem će se navoditi što se sve unutra smije baciti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, ostaci kruha, talog kave, vrećice od čaja i slično, te svakakav vrtni i zeleni otpad", pojašnjava za RTL pomoćnica voditelja Čistoće Jasmina Zuber Majerić.

Image
BANDIĆ PRONAŠAO MJESTO ZA ZBRINJAVANJE OTPADA, SLAVONCI PROSVJEDUJU: /

'Naš gradonačelnik ovime si kupuje mjesto u Saboru'

Image
BANDIĆ PRONAŠAO MJESTO ZA ZBRINJAVANJE OTPADA, SLAVONCI PROSVJEDUJU: /

'Naš gradonačelnik ovime si kupuje mjesto u Saboru'

Rigorozne kazne

No, primjerice, ostaci od ručka ne smiju se bacati. "Meso, riba, kosti. Zatim razni mliječni proizvodi, ulja, masti, te naravno niti jedna vrsta opasnog otpada", dodaje Zuber Majerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nađe li se bilo što od toga u smeđoj kanti, građani će biti kažnjeni s kaznom koja može iznositi i do 3000 kuna.

Biootpad će se odvoziti jednom tjedno na kompostane u Jakuševcu i Markuševcu. Hoće li noviteti podebljati i račune za odvoz otpada, u Čistoći još razmatraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrećice će biti problem

Oni koji žive u stanovima na odvajanje otpada će još malo pričekati. "Uz same spremnike, kante i kontejnere za biootpad na kućnu adresu dobit će i polugodišnju zalihu biorazgradivih vrećica, 30 litara", kaže Zuber Majerić dodajući kako vrećice još nisu nabavljene.

Gradska oporba smatra da to neće biti dobro rješenje u praksi. "Četiri vrećice mjesečno za biootpad, što znači da ćete vi morati cijeli tjedan skupljati biootpad, držati ga na svom balkonu ili u svojoj kuhinji prije nego što ćete to moći besplatno dakle odložiti u taj zajednički spremnik", kaže Renato Petek, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (Naprijed Hrvatska!).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo svemu da bi svi Zagrepčani do kraja godine trebali odvajati otpad.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo