Zagrepčani su najnesretniji građani Hrvatske!

Stanovnici Zagreba najnezadovoljniji su građani Hrvatske, pokazalo je to istraživanje Nacionalnog indeksa sreće.

6.9.2011.
17:05
VOYO logo

Istraživanje Nacionalni indeks sreće provodi se od veljače 2010., a kroz njega građani izražavaju svoje mišljenje kroz devet komponenti kvalitete života u Hrvatskoj, a oni se onda sumiraju u jedan opći indeks.

Rezultati istraživanja po regijama u srpnju pokazali su da su, iako je Grad Zagreb gospodarsko, kulturno i političko središte zemlje s najvećim BDP-om po stanovniku, njegovi stanovnici najnesretniji građani Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je pokazalo istraživanje koje provode agencija Hendal, mjesečnik Banka i tvrtka Allianz, Zagrepčani su sa 63,1 bodom opće razine indeksa (pri čemu je 100 najbolja situacija, a 0 najgora), uz regiju sjeverne Hrvatske, najmanje sretni građani, najlošijeg su emotivnog stanja (58,7 bodova), procjenjuju da im je standard života najniži (pristup životnim potrebama 57,2 boda), najnezadovoljniji su osobnim razvojem i socijalnom okolinom (67,3 boda).

Prije četiri godine Zagreb bio najzadovoljniji

Veliko istraživanje Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) iz 2008. pod nazivom Kvaliteta života u Hrvatskoj: regionalne nejednakosti pokazalo je da je Grad Zagreb, uz Istarsku i Primorsko-goransku, te Splitsko-dalmatinsku županiju, imao najbolje rezultate životnog zadovoljstva i sreće, kao i optimizma prema budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što se UNDP-ovo istraživanje toliko razlikuje od istraživanja Nacionalnog indeksa sreće, i to samo kad je o Gradu Zagrebu riječ, znači da se u posljednje četiri godine život u Zagrebu jako pogoršao, mnogo više nego u ostalim regijama.

Lika, Kordun i Banija – iznenađujuće dobri rezultati

Procjena kvalitete života prema regijama pokazala je iznenađujući dobre rezultate za jednu od najnerazvijenijih hrvatskih regija – Liku, Kordun i Baniju, koja je, primjerice, u spomenutom UNDP-ovom izvješću mnogo lošije rangirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201105260252006 arti-201007060522006 arti-201106190010006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo