ZAGREPČANI, ODVOZ SMEĆA OD VELJAČE DRASTIČNO POSKUPLJUJE! / Oporba je dva puta rušila kvorum, ali nije bilo dovoljno...

Image
Foto: Zoe Šarlija/PIXSELL

Predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet odgodio je jutros glasovanje za sat vremena kako bi se skupio kvorum koji je na kraju podržao odluku o poskupljenju odvoza otpada

11.12.2019.
11:54
Zoe Šarlija/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini dvaput rušila kvorum, negdje iza 10 sati vladajući su ipak uspjeli izglasati odluku o poskupljenju odvoza otpada u Zagrebu, doznaje Dnevnik.hr. Kontroverzna odluka je proteklih tjedana izazivala burne reakcije oporbenjaka, ali i građana koji su održali i veliki prosvjed prije dva dana, kada je i počela sjednica u čijem je dnevnom redu ova odluka bila uvrštena.

Tom odlukom će cijena fiksnog dijela troška odvoza otpada za kućanstva iznositi 68,57 kuna s PDV-om, dok će varijabilni dio ovisiti o veličini kanti ili kontejnera i mjesečnom broju odvoza otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGREPČANI, EVO VAM 'ČESTITKE': /

Odvoz smeća bit će drastično skuplji nego sada jer je Čistoća u velikom gubitku

Image
ZAGREPČANI, EVO VAM 'ČESTITKE': /

Odvoz smeća bit će drastično skuplji nego sada jer je Čistoća u velikom gubitku

Sinoć su gradski zastupnici raspravili tu odluku, a oporba je prije glasovanja napustila skupštinu i srušila kvorum, jer je iz redova vladajućih nedostajalo dvoje zastupnika. Jutros se u 9 sati dogodila ista situacija, samo što je ovoga puta nedostajao jedan zastupnik, pa je predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet, odgodio glasovanje za 10 sati, kada se ipak pojavio nestali zastupnik. Takvu su odluku podržala 24 zastupnika, dok je po jedan bio protiv ili suzdržan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Infantilno glasovanje

Jutarnji doznaje kako je odluka prošla izglasavanje upravo zbog zastupnika koji je bio protiv. Naime, iako je zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Krešimir Kartelo glasovao protiv, svojim dolaskom je stvorio kvorum koji je bio potreban za donošenje odluke. Kad su vidjeli rezultate glasovanja, neki oporbenjaci su stajali, pa čak i zapljeskali, što je Prgomet nazvao infantilnim i zamolio ih da sjednu ili odu iz dvorane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani neće biti financijski poticani da više odvajaju na recikliranje i kompostiranje kako bi imali manje račune. Isti će fiksni dio plaćati primjerice umirovljenik u garsonjeri i kuća s nekoliko etaža u kojoj živi 10 ljudi", istaknuo je Tomislav Tomašević iz Kluba zastupnika lijevog bloka te dodao kako će varijabilni dio činiti samo 30 posto cijene, pa će građani moći recikliranjem utjecati samo na taj dio. Upozorio je i na kazne koje će stanari plaćati za uništavanje papira i drugih sirovina.

Gradski zastupnik Renato Petek upozorio je da će se kazne slati na cijeli ulaz u zgradi, a stanari će morati utvrditi tko je krivo ubacio otpad ili podijeliti troškove. Anka Mrak Taritaš smatra kako ova odluka ne potiče građane na razdvajanje otpada, a Zvane Brumnić je istaknuo kako su tu uredbu donijeli isti ljudi koji su je progurali i u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo