ZAGREPČANI ĆE JOŠ ČEKATI NA ZAKON O OBNOVI GRADA: / Raspuštanje Sabora je blizu, a Vladi se ne žuri s izglasavanjem

Image
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Niti u Ministarstvu graditeljstva, niti u Gradu Zagrebu nisu sigurni kada će Zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice proći javno savjetovanje i biti izglasan,

7.5.2020.
16:01
Tomislav Miletić/PIXSELL
VOYO logo

Zagrepčanima već mjesec i pol dana nakon razornog potresa nad glavama vise crjepovi i dimnjaci, a Vladi i Saboru Zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice. Vladajući su stoga zaključili da imaju vremena to izglasati i u sljedećem sazivu Sabora, tako da su prije obnove 20.000 zgrada na red došli rebalans proračuna i odabir nove državne odvjetnice.

Naime, predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić jučer je još jednom znakovitom izjavom potvrdio da će raspuštanje Sabora biti uskoro; spekulira se čak 15. ili 22. svibnja. Stoga, nije ostalo puno vremena za izglasavanje zakona, koji bi u tom slučaju još ovaj tjedan trebao završiti na planiranoj javnoj raspravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislili smo prvo da će trajati desetak dana, ali bude li trajalo tri do pet dana, mogli bismo sve završiti do sljedećeg tjedna. Zakon je bio u svim ministarstvima, ona su dala pozitivna mišljenja, a čeka se sad samo još premijer Andrej Plenković da se dokument može dati na konzultacije s javnošću", objasnili su situaciju za Večernji iz Ministarstva graditeljstva.

Apelirali su na saborske zastupnike da budu što brži u izglasavanju, kada zakon stigne pred njih, odnosno da ne otežu s primjedbama i amandmanima, što bi moglo oduljiti proceduru, kao i primjedbe građana u javnom savjetovanju. Niti u Gradskoj upravi nisu toliko rječiti oko toga jesu li trzavice između HDZ-a i Milana Bandića uzrok otezanja s donošenjem zakona koji je predstavljen posljednjeg dana ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će do kraja sljedećeg tjedna sve biti izglasano i moramo vjerovati da će tako biti", poručili su iz Grada i dodali da nisu sigurni hoće li predstavljeni dokument biti ozakonjen.

Image
HDZ PLANIRA RASPUŠTANJE SABORA DO 22. SVIBNJA: /

Već se naveliko šuška kako će Plenković podijeliti mjesta na listama

Image
HDZ PLANIRA RASPUŠTANJE SABORA DO 22. SVIBNJA: /

Već se naveliko šuška kako će Plenković podijeliti mjesta na listama

Problemi neće biti riješeni

Tako se čini da bi utrka s vremenom oko donošenja zakona ipak mogla završiti na jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema tom se zakonu svi ponašaju kao da im ne treba. Milan Bandić osniva svoj savjet za potrese, a Ministarstvo graditeljstva upustilo se u izradu dokumenta koji otvara razne mogućnosti, umjesto da se napravi prvo jedan koji predviđa hitne mjere. Ovo s čime se sad ide traži dovoljno aktivnosti svih uključenih, ali i dovoljno vremena", poručila je bivša ministrica graditeljstva i čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš i dodala kako će sigurno biti primjedbi nakon javnog savjetovanja, ali i da su šanse da ih se uvrsti u zakon gotovo nikakve. Sumnja da će zakon riješiti sve probleme građana koji niti šest i pol tjedana nakon potresa ne znaju kolika je procijenjena šteta na njihovim objektima.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik Gordan Maras skandaloznim je u četvrtak ocijenio da zakon o obnovi Zagreba nakon potresa nije na dnevnom redu Vlade što, kako je rekao, znači da neće biti ni na dnevnom redu Hrvatskog sabora prije njegovog raspuštanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To da danas na sjednici Vlade nema zakona o obnovi Zagreba je sramotno i pokazuje da je premijeru Plenkoviću puno važnija njegova fotelja, izbori i da smjesti ljude oko sebe na funkcije, a ne da pomogne građanima Zagreba koji su de facto na taj način ostavljeni sami sebi do jeseni i da mu je bitniji Bandić u gradu Zagrebu nego građani Zagreba", rekao je Maras.

'Bandić i Plenković su isti'

Maras kaže da je sramotno i nedopustivo da se Sabor raspusti prije nego što se donese zakon o obnovi Zagreba nakon potresa i konkretno pomogne građanima. Kaže i kako je sramotno što je Vlada na današnjoj sjednici ljudima koji su stradali u potresu "dala mrvice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove mrvice koje su danas dali na Vladi, a radi se o tome da će dati neki sitni novac ljudima koji su već potrošili stotine tisuća svojih kuna da bi osposobili objekte, da bi sanirali dimnjake, da bi sanirali krovove je također sramotno i smijanje u lice građanima Zagreba i pokazuje da Plenković ne živi uopće na ovom svijetu i u ovom gradu, da ne zna koje probleme ljudi njegovog grada imaju, jer on je ipak i rođen u Zagrebu", tvrdi Maras.

Jer, kaže Maras, ukoliko se gradska skupština prije 140 godina, kada je Zagreb pogodio snažan potres, sastala u nekoliko dana i pomogla svojim sugrađanima, nejasno je zbog čega ova Skupština nije mogla dva mjeseca ništa napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog čega HDZ i Bandić nisu napravili ništa za građane? To su jednostavna pitanja na koja Bandić i Plenković ne daju odgovore. U biti Bandić i Plenković su isti, jedan i drugi predstavljaju isti način vladanja - koruptivni. Siguran sam da će građani Zagreba to znati sankcionirati na izborima i da će upravo Plenković doživjeti najveću kaznu u Zagrebu zbog toga što je okrenuo leđa svojim sugrađanima", tvrdi Maras.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo