ZAGREPČANE ČEKA SKUPLJI ODVOZ SMEĆA: / Evo koliko će to koštati i tko bi sve mogao imati problema

Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Stanari će međusobno trebati donijeti odluku o tome koliko svaki pojedini stan proizvodi komunalnog otpada te se dogovoriti hoće li kriterij biti broj ukućana, kvadratura stana ili nešto treće,

9.1.2020.
8:12
Sanjin Strukić / PIXSELL
VOYO logo

Građani Zagreba od 1. veljače skuplje će plaćati odvoz otpada nego sada. Fiksni dio cijene za kućanstva iznosit će 68,57 kuna, dok će varijabilni ovisiti o zapremini kanti i tome koliko često će ih građani iznositi na ulicu. Sve u svemu, mnogo je novih pravila, a neki problemi i dalje su isti, poput onoga da je premalo odvoza u odnosu na količinu smeća.

Pomoćnik voditelja Čistoće Slavko Ivanda kazao je za Novu TV kako se radi o trošku od prosječno 10 kuna za jedno pražnjenje. No, oni koji žive u kućama lakše će regulirati varijabilni trošak, dok će stanarima višestambenih zgrada to biti mnogo teže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BAŠ NITKO SE NEĆE IZVUĆI: /

Zagrepčanima poskupljuju računi za smeće za 300 posto? A onaj tko neće razvrstavati, platit će drastičnu kaznu!

Image
BAŠ NITKO SE NEĆE IZVUĆI: /

Zagrepčanima poskupljuju računi za smeće za 300 posto? A onaj tko neće razvrstavati, platit će drastičnu kaznu!

Par 'trikova' za manje iznose računa

Naime, kako piše Dnevnik.hr, stanari će međusobno trebati donijeti odluku o tome koliko svaki pojedini stan proizvodi komunalnog otpada. Na stanarima je da se dogovore hoće li kriterij biti broj ukućana, kvadratura stana ili nešto treće, a izjavu će morati dostaviti Čistoći. Ne dogovore li se, varijabilni trošak svi će plaćati jednako: 12 lipa umnoženo s brojem litara spremnika i brojem odvoza na mjesec, podijeljeno s brojem stanova na ulazu.

Stanari će manje iznose računa moći postići regulacijom broja odvoza otpada, ali to mu praksi neće biti jednostavno jer će Čistoća podjednako naplaćivati odvoz bez obzira je li kontejner pun ili prazan sve dok se nalazi na javnoj površini. No, stanari mogu kontejnere spremiti u smetlarnik, ako ga zgrada ima, a mogu i investirati u spremnike koje će držati zaključane te otamo vaditi kante samo kada su pune i tako uštedjeti na računima. Drugi trik za manje račune je češći odlazak u reciklažna dvorišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz nove cijene idu i nove kazne

"Ako na reciklažno dvorište donesu određene vrste otpada, papir, plastike i svih drugih vrsta otpada, na finalnom računu će moći vidjeti i taj popust", kazao je Ivanda za Novu TV.

No, uz nove, više cijene, u zagrebačkoj Čistoći pripremili su i novi set kazni: od 250 kuna za oštećene spremnike do 800 kuna za izbjegavanje korištenja usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam 30 kvadrata i sada će to poskupjeti kao i onima sa puno kvadrata", razočarano je kazala Zagrepčanka Vesna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo