DRAMA I NOVI PREVRAT U SKUPŠTINI? / Zagrebački župan mogao bi u opoziciju zbog neodlučnih HSS-ovaca; Beljak: 'SDP koalira s HDZ-om, a o tome nitko ne govori'

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Zbog četvero neodlučnih članova HSS-a, župan zagrebački Stjepan Kožić bi mogao prijeći u oporbu

3.8.2021.
10:48
Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

U 11 sati održava se konstituirajuća sjednica Skupštine Zagrebačke županije. Nakon dva neuspješna formiranja većine, očekuje se da bi to konačno mogla učiniti koalicija HDZ-a, nezavisna lista župana Stjepana Kožića i Stranke rada i solidarnosti te prebjegli HSS. No, kako doznaje Jutarnji, župan Kožić bi se mogao priključiti opoziciji.

Još ranije je HSS iznevjerio koaliciju sa SDP-om, jer su nakon tajnih pregovora s HDZ-om dobili mjesto predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak, iako je istupao protiv HDZ-a, poručio je da "ogranci imaju pravo na autonomiju". Predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk rekao je da je "HSS stranka kojoj mogu dati povjerenje u kontekstu formiranja Skupštine te da je predstavnik HSS-a kao mogući predsjednik županijske Skupštine za njih prihvatljiva varijanta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSTIZBORNO PRETRČAVANJE /

HSS u dilu s HDZ-om u Zagrebačkoj županiji zbog jedne fotelje: Kažu da se SDP naglo predomislio

Image
POSTIZBORNO PRETRČAVANJE /

HSS u dilu s HDZ-om u Zagrebačkoj županiji zbog jedne fotelje: Kažu da se SDP naglo predomislio

To je uzrokovalo revolt oporbenih stranaka, pa je Fokus Darija Zurovca priopćio da se "HSS prodao HDZ-u", a županijski je SDP izrazio "sućut svim glasačima HSS-a".

Osam ruku u igri

Mihael Zmajlović iz SDP-a smatra da će na Skupštini sve ići prema dogovoru i da su šanse za formiranje većine 95 posto. "Vrlo malo je vjerojatno da se to ne dogodi. Ipak, SDP će ići sa svojim prijedlogom, odnosno, ujedinjena oporba će imati svojeg kandidata za predsjednika skupštine iz redova Fokusa", najavio je Zmajlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o načelniku općine Križ Marku Magdiću, koji je medijima potvrdi osvoju kandidaturu, ali i najavio da bi rasplet mogao biti neizvjestan jer je Župan zagrebačke županije i s njima bio u pregovorima. "Nije tajna da je bilo pregovora s Kožićem i da je svega par glasova dovoljna da se većina složi iz oporbenih redova. Također, nije tajna da župan i njegove ruke tu imaju mogućnost prevage", tvrdi Magdić.

Nezavisna lista župana Stjepana Kožića i Stranke rada i solidarnosti ima osam mandata i mogla bi pomrsiti račune vladajućoj koaliciji. Čini se kako župan Kožić želi jamstva s obje strane, jer se navodno četiri HSS-ovca još uvijek predomišljaju oko podrške HDZ-u. Kožić takve teorije nije htio komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni prva ni zadnja suradnja s HDZ-om

No, zato je sve na N1 komentirao Beljak. "Treba razdvojiti politiku na nacionalnoj i onu na lokalnoj razini. Ova koalicija nije prva, u cijelom nizu županija smo išli s HDZ-om. Ne vidim problem, HSS je poznat kao stranka centra koji ima lijevo i desno krilo i to je izvan onoga što ja radim na nacionalnoj razini", tvrdi i dodaje "sve lokalne organizacije imaju potpunu slobodu, što god tko mislio o tome."

"Ne bih odgovarao na to, bilo mi je poprilično smiješno. Vrijeme će pokazati tko je lav, tko lavić", komentirao je izjavu Zurovca da se lav ne opterećuje mišljenjem ovce pa se tako ni on ne opterećuje onime što misli Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'I SDP koalira s HDZ-om'

Na pitanje što misli napraviti za poboljšanje rejtinga HSS-a Beljak kaže da oni "nisu ni lošiji nego prije lokalnih izbora. Politika se ne može voditi s lokalne razine i neće se tako voditi što se tiče HSS-a."

"Mogu biti razočarani, ali i SDP koalira s HDZ-om u nekim gradovima i županijama, a o tome nitko ne govori. I Most i Domovinski pokret su puno neprihvatljiviji partneri od HDZ-a, radi se o krajnjoj desnici. To je licemjerno i ne bih se osvrtao na te strelice koje dolaze iz SDP-a", komentirao je kritike iz SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo