ZAGREBAČKI HSLS PREDLAŽE OTKAZIVANJE DRŽAVNE MATURE: / 'Neka se prijemni ispiti za fakultete održe u rujnu'

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Goran Kovacic

Prijedlog su uputili Gradskom uredu za obrazovanje, od kojega očekuju da od Ministarstva obrazovanja zatraži otkazivanje mature za ovu školsku godinu

22.4.2020.
11:12
PIXSELL/Ilustracija, Goran Kovacic
VOYO logo

Zagrebački HSLS predložio je u srijedu da se ovogodišnja državna matura otkaže te da se učenici koji žele upisati fakultete testiraju na prijemnim ispitima u rujnu.

Zbog štrajka prosvjetara, epidemije i potresa u Zagrebu učenici su dosad izgubili otprilike 65 radnih dana i neće se moći adekvatno pripremiti za polaganje državne mature. Stoga smatramo da bi ovu školsku godinu trebalo završiti bez dodatnog stresa za učenike, ističe u priopćenju zagrebački HSLS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog su uputili Gradskom uredu za obrazovanje, od kojega očekuju da od Ministarstva obrazovanja zatraži otkazivanje mature za ovu školsku godinu.

Upozoravaju kako bi u slučaju da se državna matura održi rezultati bili najlošiji do sada jer učenici zaostaju u pripremama s obzirom da do jučer nisu znali hoće li se matura uopće održati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, resorna ministrica Blaženka Divjak objavila je tek 21. travnja da će se matura ipak održati, i to od 8. do 29. lipnja tako da je učenicima preostalo svega 30 radnih dana, odnosno sedam tjedana za pripremu.

Državna matura gubi smisao

Gradski HSLS ocjenjuje i da državna matura gubi smisao jer se njome, prema riječima ministrice, neće obuhvatiti dijelovi koje su učenici trebali svladati tijekom ožujka i travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome treba dodati i učenike strukovnih škola, koji ove školske god moraju polagati završne ispite i završne radnje pomoću internetskih aplikacija, što ih stavlja u nepovoljniji položaj.

Po mišljenju Zrinke Ristić Dedić, bivše članice Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme, 60 posto učenika je pod stresom zbog ovogodišnje situacije u školama koju su obilježili štrajk prosvjetara, epidemija koronavirusa i potres u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici završnih razreda dobivaju prevelik broj radnih zadataka koje moraju rješavati u zadanom roku, što im otežava pripreme za državnu maturu.

HSLS ističe da se još ni jedna generacija nije našla u ovakvim uvjetima polaganja mature te navode primjer naprednijih europskih zemalja ( Francuska, Nizozemska, Velika Britanija) koje su već odlučile otkazati svoje državne mature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo