'IMAMO ODREĐENE POTEŠKOĆE' /

Zagrebački holding otkrio detalje pokušaja hakerskog napada: 'Nema dokaza da su ugroženi podaci'

Zbog preventivnog isključivanja informacijskog sustava, nedostupne su usluge fizičke prodaje karata na zagrebačkom autobusnom kolodvoru za dio prijevoznika te nije moguće kupiti karte na web stranici kolodvora

12.7.2024.
16:40
VOYO logo

Glasnogovornica Zagrebačkog holdinga Dubravka Grubišić otkrila je detalje pokušaja kibernetičkog napada zbog kojeg je Holding preventivno isključio svoj informacijski sustav. Zbog toga su, podsjetimo, bile su nedostupne usluge fizičke prodaje karata na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru za dio prijevoznika te nije bilo moguće kupiti karte na web stranici kolodvora.

Istaknula je da je Zagrebački holding u četvrtak popodne primijetio sumnjive aktivnost i preventivno izolirao svoje informacijske sustave. "Zapravo smo ih isključili s mreže kako bismo adresirali prijetnju koju smo uočili i spriječili kibernetički napad", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na analizi cijelog slučaja radi vanjska, privatna tvrtka, a prvi rezultati pokazuju sumnju na neovlašteni upad u informacijski sustav Holdinga.

'Nema dokaza da su ugroženi podaci'

"Nasreću, još nema dokaza da su zbog toga na bilo koji način ugrožene informacije i podaci koje imamo. Zbog preventivnog isključenja informacijskog sustava, imamo određene poteškoće u davanju usluga naših korisnicima", dodala je Grubišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JOŠ JEDAN NAPAD /

Zagrebački holding na meti hakera: Ne mogu se kupiti karte na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu

Image
JOŠ JEDAN NAPAD /

Zagrebački holding na meti hakera: Ne mogu se kupiti karte na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu

Te se poteškoće, objasnila je, odnose na direktnu komunikaciju Holdinga s korisnicima na Autobusnom kolodvoru gdje postoji poteškoća u prodaji online karata i u dijelu fizičke prodaje karata.

"Pozivamo korisnike na razumijevanje s obzirom na to da smo ove preventivne aktivnost napravili radi zaštite njihovih podataka. Karte mogu kupiti u našoj Obeo aplikaciji ili direktno kod odabranih linijskih prijevoznika. U našem korisničkom centru postoje poteškoće s naplatom računa preko kartice i naš pozivni centar nije dostupan. Molimo građane za strpljenje, nadamo se da ćemo sustav normalizirati uskoro, kad se ispune sigurnosni uvjeti za to", rekla je glasnogovornica.

Dio građana, koji su se danas zatekli na Autobusnom kolodvoru, poprilično je nezadovoljan jer nisu mogli kupiti karte. Iz Holdinga podsjećaju da se karte i dalje mogu fizički kupiti u autobusima, online preko aplikacija samih prijevoznika. "Iz našeg iskustva nema nekog remećenja normalnog funkcioniranja kolodvora", tvrde.

Za sada ne znaju kada će ponovno uključiti sustav, no ističu da će se to dogoditi kada više ne bude opasnosti za napad. "Šteta je mala s obzirom na potencijalnu štetu koju bismo mogli imati kada bismo uključili informacijski sustav. Nadamo se skorom rješavanju ove situacije", zaključila je glasnogovornica, dodajući da za sada ne znaju tko stoji iza potencijalnog napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Stručnjak za sigurnost pojasnio zašto je došlo do napada i tko su hakeri koji su ukrali podatke

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo