ZAGREBAČKI GINEKOLOG SNIMAO PACIJENTICE: / Na prijavu studentice rekao: 'Ja sam potentan i utjecajan...'

Image
Foto: Keith Brofsky/THINKSTOCK

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba u protekloj je godini zaprimilo 212 pritužbi pacijenata. Najveći broj njih stigao je na račun nečije nestručnosti, javlja Dnevnik.hr.

16.2.2017.
15:17
Keith Brofsky/THINKSTOCK
VOYO logo

Povjerenstvo je tijekom prošle godine Hrvatskoj liječničkoj komori prijavilo četiri slučaja od kojih je jedan imao smrtni ishod, no Komora je utvrdila kako stručnih ni etičkih propusta nije bilo. U šest slučajeva zatražen je izvanredni nadzor HZZO-a, no kršenje obveza kod ugovornih zdravstvenih djelatnika nije utvrđeno.

Ostala bez bubrega i gušterače

No, mala je to utjeha pacijentima i pacijenticama poput gospođe iz ovog slučaja. 'Nedavno nam se obratila pacijentica koja je ostala bez bubrega i gušterače jer su dva stručna nalaza pokazala da na bubregu ima tumor dok ga prema trećem nije bilo. Ona je operirana, a analiza je pokazala da ipak nije imala tumor', rekao je za Dnevnik.hr šef Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba, Damir Jukica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i slučajeva neprimjerenog ponašanja medicinskog osoblja. Jedan od takvih je i ovaj umirovljeni ginekolog. 'Imali smo slučaj ginekologa koji je snubio i snimao svoje mlade pacijentice. Govorio im je kako je potentan, bogat i utjecajan... Kada sam ga prijavio, na temelju iskaza jedne studentice, dobivao sam i čestitke iz nekih institucija jer smo se usudili dirnuti u nekog tko se smatrao nedodirljivim. Na kraju je cijeli slučaj za njega ipak završio bez većih sankcija, no barem je umirovljen jer da nije, tko zna koliko bi dugo još ponavljao svoja nedjela', rekao je Jukica.

Studentica iz ovog slučaja nije imala sredstva za privatnu tužbe te je prozvani ginekolog na kraju od nje tražio da se ispriča. U ovakvim slučajevima često se radi o riječi pacijenta protiv riječi liječnika i to često ne završi najbolje po pacijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zubar koji je ispario

Bio je tu i slučaj stomatologa koji je nestao nakon što je napravio vrlo loše zube jednom gospodinu koji je došao čak iz SAD-a. Zubni implantanti su se pacijentu brzo raspali, a od stomatologa ni traga. U roku od 15 dana povjerenstvo mu je uspjelo ući u trag u inozemstvu te je nesretnom čovjeku pristao vratiti plaćeni iznos, ali uz uvjet da slučaj ne ide dalje.

Među svim prijavama zaprimljena je samo jedna vezana uz traženje mita, no kako prijavitelj nije dao ni svoje ime ni ime liječnika koji je tražio mito, daljnjih postupaka nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo