'OŠIŠALA' IH / Pala iznenađujuća odluka u slučaju zagrebačke frizerke koju su žestoko kaznili zbog 36 centi: 'Detaljno ću vidjeti zbog čega je došlo do ovog'

'Moje cijene definitivno nisu agresivnog principa, ne u smislu da je potrošač u nepovoljnoj situaciji zbog toga', kazala je frizerka Sabina Samardžija

25.2.2023.
9:19
VOYO logo

Frizerka iz Zagreba , Sabina Samardžija, za koju se pročulo kada ju je Državni isnpektorat u pohodu na podizače cijena bez opravdanja odlučio kazniti novčanom kaznom od čak 3.318 eura jer je s uvođenjem eura povećala cijenu usluga za 36 centi - oslobođena je optužbe.

Ona je, naravno, podnijela prigovor na kaznu tvrdeći da je bila primorana povećati cijene zbog rasta troškova nabave, a Prekršajni sud je uvažio njezin prigovor i nepravomoćno je oslobodio optužbe. Za RTL danas rekla je da je za takav ishod zaslužan njezin odvjetnik koji se vodio isključivo argumentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nismo oduzeli pravo izbora'

''Ovdje je bilo samo sporno dokazati agresivnu i nepoštenu praksu. Jedna od tih stavki na koju je išao je to da vi oduzimate pravo potrošaču da odabere uslugu. Imam ogromnu konkurenciju i tržište je dostupno na izbor koliko god hoćete. Znači, nismo oduzeli pravo izbora, ne možemo nikoga prisiliti da odabere baš moju uslugu, nikakvu, nikako agresivnim putem. Jer kad se radi o ovim uslugama, bilo kakva agresija samo odbija ljude od vas. Nismo ih prevarili u smislu da je praksa zavaravajuća, jer cijene su jasne. Kod naplate se vidi da usluga koju si rekao da će biti toliko i toliko naplaćena i bude toliko naplaćena. Samo na to se išlo. Zato sam i dobila pozitivnu presudu", kazala je.

Image
'OSTALA SAM PAF' /

Frizerka digla cijene za nekoliko centi, inspektori je opako oderali: 'To je moja jednogodišnja egzistencija'

Image
'OSTALA SAM PAF' /

Frizerka digla cijene za nekoliko centi, inspektori je opako oderali: 'To je moja jednogodišnja egzistencija'

Iznenađena brzinom kojom se sve odvijalo

Dodaje da je bila iznenađena brzinom kojom se sve odvijalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prvo na dan dolaska inspekcije na uvid. Mislila sam, nema vijesti par dana, dobro je. Došla je vijest, negativna naravno, brzo smo poslali prigovor gdje se pozivam da se hoću obraniti na sudu. Još brže je došao poziv sa suda i odluka evo za manje od mjesec dana, jako brzo", kazala je.

Još uvijek, kaže, nije vidjela sudsko obrazloženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znam da sam oslobođena. Kad dođe zakonski rok, bit ću obavještena pisanim putem. Detaljno ću vidjeti zbog kojeg je razloga mene časni sud oslobodio u ovom slučaju. Pretpostavljam da moje cijene definitivno nisu agresivnog principa, ne u smislu da je potrošač u nepovoljnoj situaciji zbog toga", kazala je Samardžija za RTL Danas.

Oglasili se iz Državnog inspektorata

O slučaju su se oglasili i iz Državnog inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tržišna inspekcija Državnog inspektorata do današnjeg dana (24. veljače 2023.) u predmetima u kojima su poslovni subjekti uložili prigovore na izdane im prekršajne naloge zbog utvrđene agresivne, odnosno nepoštene poslovne prakse tako da je poslovni subjekt neopravdano povećao cijene svojih usluga ili proizvoda danom uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, zaprimila je dvije presude nadležnih općinskih (prekršajnih) sudova, od kojih je jedna presuda pravomoćna, a kojim presudama su poslovni subjekti protiv kojeg je pokrenut prekršajni postupak proglašeni krivim. Zbog nepoštene poslovne prakse neopravdanog povećanja cijena pri uvođenju eura kao službene valute u Republici hrvatskoj 01. siječnja 2023. godine, donijeto je 312 prekršajnih naloga kojima su izrečene novčane kazne u uslužnim djelatnostima trgovine na malo, ugostiteljske djelatnosti i ostalim uslužnim djelatnostima iz nadležnosti inspekcija Državnog inspektorata.

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata kao i do sada, obavljajući inspekcijske nadzore iz svoje nadležnosti štiti prava hrvatskih potrošača", kazali su iz Državnog inspektorata za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo