Dobio pokvareni uređaj, uzeli mu novac i još ga optužili za prevaru

Sve je više hrvatskih građana koji su nasjeli na prevaru kupujući preko internetskih oglasnika.

25.10.2012.
13:20
VOYO logo

Naš čitatelj iz Zagreba (podaci poznati redakciji) poželio je kupiti joystick jednog poznatog svjetskog proizvođača i, kako bi uštedio, odlučio je to učiniti preko internetskog oglasnika. U ponudi objavljenoj na jednom od poznatijih portala za male oglase u Hrvatskoj nudio se za 200 kuna, dok mu je cijena u trgovini oko 450 kuna.

Zadovoljstvo zbog uštede koju je očekivao potrajalo je kratko. Paket u kojem mu je dostavljen joystick bio je oštećen, a šok je uslijedio kad je želio isprobati uređaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ljubaznosti uslijedio bezobrazluk

"Htio sam ga napuniti, ali nije uopće reagirao. Ostavio sam ga preko noći da se puni, ali ništa se nije promijenilo ni sljedećeg dana. Nazvao sam osobu od koje sam kupio joystick i požalio se da uređaj ne radi. Rekao je da nije problem, samo da mu ga pošaljem brzom dostavom i da će on meni poslati novi. Iznenadilo me kako je uslužan i kako mi je izašao u susret", kaže naš čitatelj, koji je sljedeći dan spakirao uređaj i poslao ga natrag na adresu s koje mu je stigao.

Novi šok uslijedio je kad ga je kontaktirao čovjek od kojeg je preko oglasnika kupio uređaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Platio sam 35 kuna poštarine i očekivao sam paket. No, nazvao me je i optužio da sam ga prevario. Rekao mi je da sam mu ja poslao neki svoj uređaj koji ne valja, da sam ja prevarant, lopov. Govorio mi je kako se usuđujem varati jer, kako mi je rekao, serijski broj na uređaju nije isti kao na onom koji je on meni poslao. Spominjao mi je carinsku deklaraciju, napao me i spustio slušalicu", ispričao nam je prevareni kupac.

Nakon toga pokušao je ponovo nazvati broj iz oglasa, ali mu se više nitko nije javljao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zvao sam dok nisam shvatio da je to dobra prevara. Najprije ti prodaju nešto što je pokvareno, to njima vratiš robu (u nadi da će ti poslati novi koji radi ), a oni je ostave kako bi je mogli prodati nekom drugom. Na taj način se jedan te isti joystick prodaje nekoliko puta", kaže prevareni čitatelj.

Želi da njegova priča izađe u javnost kako bi druge upozorio na prevare na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezaštićeni kupci

"Ne žalim se zbog toga što su me nasamarili, nego kako bi se poučeni mojim slučajem eventualni kupci mogli zaštiti od sličnih prevara. Očito nam dolazi novo vrijeme, sve se više kupuje preko interneta, a ne postoji neki zakon koji bi zaštitio kupce. Naši web oglasnici nisu kao eBay da bar možeš vidjeti tko prodaje i kakva su iskustva ljudi", zaključuje naš čitatelj.

Na web stranici na kojoj je pronašao oglas preko kojeg je "kupio" joystick kontinuirano se objavljuju oglasi čiji je cilj prevara kupaca. U više navrata reagirao je MUP s upozorenjem, no, nažalost, ovaj slučaj potvrđuje da se ništa nije promijenilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo