raspadanje metropole / Zagreb pliva i gori: Prošle godine bilo je 206 intervencija na plinu zbog vodovodnih cijevi

Vatra je u Ilici sukljala 10 metara u zrak, na terenu u najkraćem vremenu sve hitne službe, ali ne i glavna...

1.6.2022.
20:00
VOYO logo

Deset metara visok plamen dosezao je do balkona stanara u Frankopanskoj ulici. 18 vatrogasaca i sedam vozila izlaze na teren nešto iza 23 sata.

"Dolaskom na mjesto intervencije je utvrđeno da je došlo do proboja plinske instalacije i samoga požara, situacija po dolasku je bila da je plamen bio visine 10 metara koji je prijetio obližnjim zgradama", rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postaje Zagreb, Siniša Jembrih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
noćna intervencija /

FOTO/VIDEO - U centru Zagreba buknuo požar; zapalio se plinovod tijekom kopanja bagera, ima ozlijeđenih

Image
noćna intervencija /

FOTO/VIDEO - U centru Zagreba buknuo požar; zapalio se plinovod tijekom kopanja bagera, ima ozlijeđenih

Održavaju vatru i brane da se ne razbukta i prijeđe na obližnje zgrade. Cijevi s vodom razvukli su i u stanove.

"Požar je također svojom snagom, toplinom uzrokovao kvar električne instalacije koja je pala i također dodatno uzrokovala iskrenje", kazao je Jembrih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je vatra buknula zahvatila je četvero ljudi. Dio ih je bio u šoku, svjedoče danas očevici. Najgore je ozlijeđen vozač bagera. Svi su zbog opeklina hitno prebačeni u Kliniku za traumatologiju.

"Dvoje koji su otpušteni kući će se dalje ambulantno liječiti, a ostala dvojica koja su zaprimljena u bolnicu liječit će se po standardima liječenja opeklina pa će se kroz 2 do 3 dana tek vidjeti hoće li biti potrebno daljnje liječenje ili će biti otpušteni kući", rekao je specijalist plastične kirurgije na Klinici za traumatologiju, primarijus Mario Malović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutro su stanari dočekali uz policijsku traku, bagere, rupu na sred ceste - spojeni na cisternu vode.

A kako je do buktinje uopće došlo? Je li pala iskra s tramvajske pruge, je li je napravio bager, jesu li radnici imali mapu gustih instalacija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što to Zagrepčanima govori, pucaju cijevi na sve strane, što to znači? Znači ono što dugo govorim, nije se ulagalo, nego je išao u kupovinu zemljišta, zemljišne špekulacije i ovakve stvari. To već sad mijenjamo", rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Međutim priznao je - promjenu ćemo vidjeti tek za 7 godina. Do tada - prošle godine bilo je 206 intervencija zbog istjecanja plina, ove godine 100. Često kao rezultat popravka vodovodne mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u gradu Zgrebu imamo 3 i pol tisuće kilometara pa vjerojatnost od pucanja postoji. Zato nije čudno da cijev pukne. Ali zato postoje ekipe za hitne intervencije vodoopskrbe koje su dežurna služba 24 sata dnevno sedam dana u tjednu 365 dana u godini", rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje, Davor Poljak.

Međutim ovaj je slučaj otkrio zastrašujuću činjenicu - takvih ekipa za hitne intervencije u plinari nema od 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još je smješnije ako Zagrebačke ceste imaju dežurne ekipe za semafore i signalizaciju, a jedna firma koja se bavi evo ovakvim situacijama bi to morala imati", rekao je Boris Holetić, član sindikata.

Jesu li vatrogasci održavali vatru duže nego što su trebali upravo zbog toga? Je li buktinja mogla biti ugašena prije bržim djelovanjem i zatvaranjem tri dovoda plina na lokaciji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako je moguće da uz sve to iskustvo ne postoji nekakav tim za intervenciju koji aktivno rade cijelu noć, Tomašević je odgovorio da ipak postoji.

"Ne, noćas je bio tim plinare tamo i prije nego li su došli vatrogasci na teren, a što se tiče plamena koji je trajao do gotovo 2 sata u noći, to je povezano s time da kad se zatvaranju ventili ne zatvaraju se samo na jednom mjestu i ostane nešto plina u cijevima", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela će se istina znati tek kad policijski očevid završi, a paralelno i interna istraga u Holdingu. Ako kriv bude pojedinac - odgovarat će. A paralelno u istom danu u Zagrebu, na Jarunu je pukla još jedna cijev.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo