stižu nova imena /

Zagreb mijenja nazive ulica nazvanih po dužnosnicima NDH

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Riječ je o ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića

23.2.2023.
11:34
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Izgleda da u Gradu Zagrebu konačno počinje promjena naziva ulica imenovanih po dužnosnicima Nezavisne Države Hrvatske, piše u četvrtak Jutarnji list.

Prije nekoliko dana u Gradsku skupštinu poslan je prijedlog za promjenu imena četiriju ulica koje se nalaze na području Ivanje Reke, koja je dio gradske četvrti Peščenica - Žitnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića. Svjetski židovski kongres već je upozoravao da je "jedan od najkonkretnijih i najvidljivijih primjera povijesnog revizionizma u javnom prostoru upravo imenovanje ulica i trgova po pojedincima koji su na različite načine i u različitom kapacitetu bili povezani s ustaškim pokretom i NDH".

Image
DALI JU IZRAELU /

Srbija odbija predati Hrvatskoj arhive, među njima je i ona iz NDH

Image
DALI JU IZRAELU /

Srbija odbija predati Hrvatskoj arhive, među njima je i ona iz NDH

Upravo su Svjetski židovski kongres, Documenta, poznati povjesničari Ivo Goldstein i Hrvoje Klasić te Erol Šehu zatražili od Vijeća gradske četvrti Peščenice preimenovanje ulica Vladimira Arka, Antuna Bonifačića, Filipa Lukasa i sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića, za koje su naveli da su bili "istaknuti suradnici nacifašističkog, marionetskog i anticivilizacijskog režima NDH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomalo iznenađujuće, spomenuti je zahtjev dobio podršku, i to različitih političkih opcija. Prvo je 9. veljače Vijeće mjesnog odbora Ivanja Reka, u kojem većinu čine BM365 i HDZ, poslalo prijedlog Vijeću gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Četiri dana poslije, na sjednici 13. veljače, Vijeće gradske četvrti Peščenica - Žitnjak podržalo je prijedlog preimenovanja četiriju ulica nazvanih po osobama iz NDH, a koje se nalaze na području Ivanje Reke. I to - što je rijetkost u Hrvatskoj - jednoglasno, neovisno o političkoj pripadnosti.

Sada je na potezu gradski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, a na kraju vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba, piše novinar Jutarnjeg lista Robert Bajruši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo