stižu nova imena / Zagreb mijenja nazive ulica nazvanih po dužnosnicima NDH

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Riječ je o ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića

23.2.2023.
11:34
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Izgleda da u Gradu Zagrebu konačno počinje promjena naziva ulica imenovanih po dužnosnicima Nezavisne Države Hrvatske, piše u četvrtak Jutarnji list.

Prije nekoliko dana u Gradsku skupštinu poslan je prijedlog za promjenu imena četiriju ulica koje se nalaze na području Ivanje Reke, koja je dio gradske četvrti Peščenica - Žitnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića. Svjetski židovski kongres već je upozoravao da je "jedan od najkonkretnijih i najvidljivijih primjera povijesnog revizionizma u javnom prostoru upravo imenovanje ulica i trgova po pojedincima koji su na različite načine i u različitom kapacitetu bili povezani s ustaškim pokretom i NDH".

Image
DALI JU IZRAELU /

Srbija odbija predati Hrvatskoj arhive, među njima je i ona iz NDH

Image
DALI JU IZRAELU /

Srbija odbija predati Hrvatskoj arhive, među njima je i ona iz NDH

Upravo su Svjetski židovski kongres, Documenta, poznati povjesničari Ivo Goldstein i Hrvoje Klasić te Erol Šehu zatražili od Vijeća gradske četvrti Peščenice preimenovanje ulica Vladimira Arka, Antuna Bonifačića, Filipa Lukasa i sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića, za koje su naveli da su bili "istaknuti suradnici nacifašističkog, marionetskog i anticivilizacijskog režima NDH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomalo iznenađujuće, spomenuti je zahtjev dobio podršku, i to različitih političkih opcija. Prvo je 9. veljače Vijeće mjesnog odbora Ivanja Reka, u kojem većinu čine BM365 i HDZ, poslalo prijedlog Vijeću gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Četiri dana poslije, na sjednici 13. veljače, Vijeće gradske četvrti Peščenica - Žitnjak podržalo je prijedlog preimenovanja četiriju ulica nazvanih po osobama iz NDH, a koje se nalaze na području Ivanje Reke. I to - što je rijetkost u Hrvatskoj - jednoglasno, neovisno o političkoj pripadnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je na potezu gradski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, a na kraju vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba, piše novinar Jutarnjeg lista Robert Bajruši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo