ZAGREB VIŠE NIJE U 'ZELENOM' / Capakova zamjenica otkrila: 'Gotovo polovica zaraženih inficirala se izvan Zagreba'

'Ovim putem apeliramo na mlađe osobe da dođu na cijepljenje. Otvorena su vrata neka dođu koji god dan žele da bi spremni dočekali jesen', apelirala je Šikić

12.8.2021.
19:44
VOYO logo

Nova karta ECDC-a donijela je promjenu što se tiče grada Zagreba - više nije zelen, već narančast. Danas Zagreb broji 92 novozaražena koronavirusom. A što ako se zacrveni? Odgovore na to i još nekoliko važnih pitanja RTL-u je dala zamjenica ravnatelja HZJZ-a Sandra Šikić.

"Zagreb je narančast, to nas nije iznenadilo jer otpočetka srpnja intenzivno pratimo epidemiološku situaciju, brojevi lagano i kontinuirano rastu. Broj pozitivnih raste. To je dovelo do ove incidencije koja u gradu Zagrebu iznosi trenutačno 84, 14 dnevna incidencija. Ono što bih isto tako htjela istaknuti. Gotovo polovica novooboljelih u gradu Zagrebu imaju izloženost s godišnjih odmora. Zarazili su se izvan grada Zagreba. Isto tako oko 10% slučajeva je import iz drugih zemalja", rekla je Šikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR O KORONA SITUACIJI /

Nakon što je i Zagreb postao 'narančast', oglasio se Beroš: Evo što je poručio građanima

Image
MINISTAR O KORONA SITUACIJI /

Nakon što je i Zagreb postao 'narančast', oglasio se Beroš: Evo što je poručio građanima

Odgovorila je na pitanje kako to da raste broj zaraženih unatoč visokoj procijepljenosti. "Visok je postotak procijepljenosti, ali znamo i da su sada oboljele mlađe osobe do 35 godina, a isto tako najmanje procijepljenost je najmanja u toj populaciji oko 20%. Stoga i ovim putem apeliramo na mlađe osobe da dođu na cijepljenje. Otvorena su vrata neka dođu koji god dan žele da bi spremni dočekali jesen", objasnila je.

Možemo spriječiti ulazak u 'crveno'

Na pitanje što ako crveni uđemo u jesen, odgovorila je: "Ako se ne budemo cijepili u dovoljnom postotku i ako se nećemo pridržavati epidemioloških mjera, može se dogoditi da dođemo u crvenu zonu. To svakako možemo sami spriječiti. Izbjegavati veća okupljanja, nositi maske, kada nije moguće održavati fizičku distancu i ponavljam: cijepiti se", kaže Šikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje postoji opcija da se nastava ponovno održava online. "Pa svakako. Ovist će o epidemiološkoj situaciji, ali to je u nadležnosti Ministarstva obrazovanja, a svakako ovisi o epidemiološkoj situaciji", rekla je Šikić.

Što s Covid potvrdama?

Hoće li na jesen biti potrebna covid potvrda za odlazak u primjerice restoran? Šikić kaže - sve je opcija. "Pa da, čujemo puno opcija, ali svakako nadležan za donošenje takvih odluka je nacionalni stožer. Sigurna sam da će se sagledati sve okolnosti, sukladno svim opcijama i da će se donijeti ispravna odluka gdje su covid potvrde nužne, neophodne, a gdje ne", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo