'U INTERESU IM JE PRODATI UREĐAJE' / Je li zaista Zagreb u društvu najzagađanijih gradova svijeta? Struka uvjerava da ti podaci nisu točni

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

'To je stranica koja se zapravo bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka pa im je u interesu prodati što više uređaja', kazala je profesorica s PMF-a

1.11.2021.
21:10
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

U društvu najzagađenijih gradova svijeta tjednima se nalazi i glavni grad Hrvatske. Zagreb je tako, prema ocjeni švicarske stranice IQAir, gori od industrijskih gradova u Indiji i Kini. No, struka uvjerava da podaci nisu točni.

"To je stranica koja se zapravo bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka pa im je u interesu prodati što više uređaja, a koriste se mjerne stanice, tri državne, a četvrta je neka anonimna, Tabacco Travno. Isto tako, ne možete naći ni nikakve podatke o uređaju koji koriste", pojasnila je za N1 profesorica s PMF-a Zvjezdana Bencetić Klaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najlošiji zrak u Dugavama

Upravo spomenuta četvrta mjerna postaja bilježi najveće onečišćenje, no mjerača nema. Službene brojke pokazuju da je u Dugavama najlošiji zrak, a stanari godinama upozoravaju na utjecaj blizine odlagališta na kvalitetu zraka.

Image
TE PROKLETE ČESTICE /

Pazite se, jer Zagreb je danas treći najzagađeniji grad u svijetu

Image
TE PROKLETE ČESTICE /

Pazite se, jer Zagreb je danas treći najzagađeniji grad u svijetu

"Oni tvrde da je dosta umjerena, a mi tvrdimo da nije. I onda oni uvijek tvrde da je na granici", rekao je jedan građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima iz Dugava po državnoj mreži, tamo ima najviše dana gdje je dopuštena koncentracija prekoračena. Kroz godinu, prema propisima to može biti 35 puta, a u tom su zagrebačkom kvartu do danas bila 41-42 dana.

A jedno od rješenja za kvalitetniji zrak je smanjenje emisije CO2. EU želi do 2050. godine smanjiti emisiju CO2 za 55 posto, u čemu sudjeluje i Hrvatska. "Vlada ne zna što bi, dosta se ulaže u plin, građani mogu biti sudionici, a to se zanemaruje", rekao je Luka Tomac, predsjednik Zelene akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvaranje elektrane u Plominu

Smatra da država može puno bolje i što se tiče obnovljivih izvora energije. "Vlada svoje ciljeve obnovljivih izvora energije voli prezentirati kreativno kroz kalkulaciju postojećih hidroelektrana, kroz kalkulaciju biomase. Prema tome smo mi premašili naše ciljeve za 2020., a blizu smo i da premašimo ciljeve za 2030.", istaknuo je Tomac.

Posljednja elektrana na ugljen Plomin 2 još uvijek radi te bi ona uskoro mogla postati preskupa za održavanje - plaća se emisija CO2, a uvozi se i ugljen. "Svemu jednom dođe kraj, pa i elektrani u Plominu. Zatvara se", najavio je ministar Tomislav Ćorić, a premijer Andrej Plenković sutra bi u Glasgowu trebao obznaniti i kada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo