Zagreb godišnje potroši tonu trave i 47 kg koke

Dok se kokain i ecstasy u većim količinama konzumiraju za vikend tijekom izlazaka, za marihuanu ne vrijedi to pravilo, već se puši podjednako i radnim danima.

22.12.2009.
8:57
VOYO logo

arti-200912210504006Temeljem devetomjesečnog ispitivanja otpadnih voda u Zagrebu došlo se do rezultata da se u hrvatskoj metropoli na godinu potroši tona marihuane, 47 kilograma kokaina, 87 kila heroina, tri kilograma amfetamina i kilogram ecstasyja.

Riječ je o analizi urina Zagrepčana u otpadnim vodama, a uzorci su prikupljani na ulazu te na izlazu centralnog pročišćivača tijekom 24 sata. To je prvi put da su se otpadne vode koristile u forenzičke svrhe, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitivanje je također pokazalo da se kokain i ecstasy više koriste tijekom vikenda – kokain 1,7, a ecstasy čak 3,7 puta više nego radnim danom. Za marihuanu takvog pravila nema.

Zagrepčani najčešće upotrebljavaju marihuanu, ali na drugom mjestu po potrošnji u Zagrebu je heroin, dok je u Europi to kokain. Kao razlog policija navodi višu cijenu kokaina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje su potaknuli šef gradskog Ureda za zdravstvo dr. Zvonimir Šostar i Zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', a ispitivanje uzoraka od 9. veljače do 3. rujna provodio je Institut 'Ruđer Bošković'. Pratila se koncentracija pet vrsta droga koje se najčešće koriste, piše Jutarnji list.

Prethodni članak:

arti-200912210057006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo