Pravi znalci / Zagorci nakon purice zaštitili i štrukle: Po jednom bi uskoro mogli postati i prva regija u Europi

Image
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Brašno, sol, sir, ulje, jaja i kiselo vrhnje - šest sastojaka u kombinaciji kakvoj znaju napraviti samo Zagorc

30.7.2019.
7:00
Matija Topolovec/PIXSELL
VOYO logo

Promocija domaće hrane jako dobro ide Zagorcima jer, štrukli su upravo dobili  nacionalnu zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla. I to samo mjesec dana nakon što je na razini europske unije zaštićena purica s mlincima. 

Zagorje će tako postati jedina europska regija koja će zaštititi glavno jelo, prilog i desert, a sve će to reklamirati i na jumbo plakatima na ulazu u županiju. Zagorski štrukli doduše ne moraju biti desert, to je vjerojatno jedino jelo na svijetu koje se može jesti i umočeno u juhu i kao glavno jelo i kao desert. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brašno, sol, sir, ulje, jaja i kiselo vrhnje - šest sastojaka u kombinaciji kakvoj znaju napraviti samo Zagorci. Zato su njihovi štrukli dobili nacionalnu zaštitu i oznaku nacionalnog podrijetla. Po tajne tog recepta otišli smo u Oroslavje kod gospođe Zdenkice.

"To možete napraviti strojno, ali nije to to. To vam je jednostavan recept koji se najbolje nauči kada gledate. Od oka ja stavljam sve, ulja, jaja, brašnja i mesnim ne smije biti pretvrdo ni premekano. Napravim ga i stavim u foliju da se odmara", govori za RTL Direkt pobjednica manifestacije Babičini kolači, Zdenkica Ljubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravi znalci

Za ovakvo ručno razvlačanje potrebna je kažu Zagorci posebna vještina i iskustvo jer tijesto mora biti tanko i prozirno. 

"Po čemu su oni posebni? Po načinu izrade, ručni rad kod razvlačenja koji se u našim hižama prenosi s koljena na koljeno i to je ono najvažnije što smo zaštitili. Jesu li to štrukli ili štruklji? Mi kažemo štruklji u zagorju, ali oba naziva su zaštićena", kaže nam Matija Gulija, predsjednik Udruge "Tradicija Zagorja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Zaštićeni su i smrznuti štrukli pa se i veliki proizvođači nadaju lakšem plasmanu na tržišta u susjednim zemljama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da će se potražnja povećati te da ćemo osim sad aove ejdne smjene koje proizvodi u jednoj smjeni proizvoditi u dvije. Koliko ih proizvedete oko 2000 tisuće", govori Ivana Horvat, proizvođačica štrukli.

Zaštita i na razini Europe

Štrukli sada idu u borbu i za europsku zaštitu čime bi Zagorje postalo prva regija u Europi koja ima zaštićeno glavno jelo, prilog i desert: purana, mlince i štrukle. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi oni koji su do sada prodavale zagorske štrukle pod svojim nazivom i amrkicom to više neće moći, neće moći prodavati zagorske štrukle ako se neće držati izvornog recepta", rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar

Dakle, štrukle koje nisu vidjeli tajni zagorski recpet ni Zagorja više se neće moći prodavati kao zagorske. U ovim krajevima to je specijalitet već više od dvjesto godina, koji se posluživao u posebnim prigodama, za blagdane i na svadbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvi štrukli nema nigdje i znaju ga napraviti samo Zagorje i samo u Zagorju možete dobiti ovakve štrukle", priča nam Zdenkica. 

Kuhani, pečeni, slani ili slatki taj svitak od ručno razvučenog tankog tijesta punjen sirom pravi je trijumf zagorske kuhinje. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo