NISU DOBRO UŠLI U NOVU GODINU / Zadar u potpunoj financijskoj blokadi, kasne i plaće: 'Ovo se prvi put događa u Hrvatskoj'

Image
Foto: Shutterstock

Uvjeren je da se moglo krenuti s izvršenjem proračuna, dok bi istovremeno Ministarstvo financija dobilo priliku da utvrdi eventualne nezakonitosti u proračun

13.1.2023.
10:06
Shutterstock
VOYO logo

Nakon što je Zadar u novu godinu ušao s blokiranim proračunom posljednjih dana su sve glasnija nagađanja o tome kako će funkcionirati grad u financijskoj blokadi. Podsjetimo, zadarsko Gradsko vijeće je izglasalo proračun, koji formalno predlaže gradonačelnik, ali ga je gradonačelnik Branko Dukić (HDZ) blokirao, odnosno obustavio njegovo izvršenje i svoju odluku poslao Ministarstvu financija te Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Ivan Mijolović, pročelnik za financije Grada Zadra, uvjeren je da će Zadar stagnirati tijekom razdoblja financijske blokade. "Nema ugovaranja novih poslova, novih postupaka javnih nabava, već samo započete ugovorne obveze koje imamo i financiranje tzv. hladnog pogona. Jednostavno ćemo biti u statusu gdje ćemo vegetirati", kazao je Mijolović, prenosi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LUCKASTI SU /

Politička blamaža u Segetu, oporba tvrdi da je načelnik kopirao proračun Bjelovara: 'Našli smo primjer na internetu, identično je'

Image
LUCKASTI SU /

Politička blamaža u Segetu, oporba tvrdi da je načelnik kopirao proračun Bjelovara: 'Našli smo primjer na internetu, identično je'

'Da je gradonačelnik povukao proračun, tada bismo izašli na izbore'

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić smatra da gradonačelnik Dukić zajedno s pročelnicima pokušava zastrašiti proračunske korisnike i odgovornost prebaciti na oporbu. Uvjeren je da se moglo krenuti s izvršenjem proračuna, dok bi istovremeno Ministarstvo financija dobilo priliku da utvrdi eventualne nezakonitosti u proračunu.

"Da je gradonačelnik povukao proračun, tada bismo izašli na izbore i ti izbori bi nužno doveli do toga da i vijećnici zbog vlastitog digniteta podnesu ostavku. Budući da nije, kao jedini ovlašteni predlagatelj, odlučio povući proračun, onda je trebao krenuti s izvršenjem tog proračuna", tvrdi Vučetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije nešto što izlazi izvan okvira zakona iako se prvi put događa u Hrvatskoj, ali je dobro da se svi suočimo s time da možemo djelovati u korist grada Zadra i u korist pročišćavanja demokracije, a demokracija se najbolje pročišćava kada dolazi do uskrate nekih financijskih sredstava", dodao je Vučetić.

'Ako plaća ne bude do petka, u ponedjeljak organiziramo prosvjed'

Najteže posljedice blokade proračuna osjećaju svi oni koji primaju osobni dohodak iz gradske blagajne jer im plaće kasne. "Mi smo bili sad s gradonačelnikom na sastanku, mi smo plaću već trebali dobiti, do 10. siječnja i ako plaća ne bude do petka i u ponedjeljak ovdje organiziramo prosvjed", rekao je Josip Šare iz zadarske podružnice Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tijeku je izrada odluke o financiraju nužnih rashoda i izdataka, očekujemo da ćemo do kraja tjedna donijeti tu odluku i ona se radi na rok od tri mjeseca, i da ćemo u tom periodu financirati samo nužne rashode", poručio je Mijolović. Tako bi se osigurale plaće za oko 800 zaposlenika.

Ministarstvo financija mora donijeti odluku o tome hoće li odblokirati blagajnu Zadra ili će zadarski proračun poslati Visokom upravnom sudu kako bi se donijelo rješenje o njegovoj zakonitosti ili nezakonitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo