ČETIRI GODINE ČAME ČEKAJUĆI: / Školovali se, poslodavci ih trebaju, ali ne postoje zbog komada papira

Image
Foto: Thinkstock

Oni su se marljivo četiri godine školovali i to za zanimanje koje je traženo.

17.12.2015.
6:00
Thinkstock
VOYO logo

Ovaj nevjerojatan scenarij proživljava prva generaciji završenih dentalnih asistenata (nije isto što i dentalni tehničari), koji su u svibnju ove godine završili četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje i doznali da oni, zapravo, za tržište i ne postoje. Riječ je o 112 završenih srednjoškolaca iz zdravstvenih škola u četirima najvećim gradovima, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku (u svakoj školi po jedan razred), koji su kao prvi naraštaj to zanimanje upisali prije četiri godine.

Image

'ČUDA' HRVATSKE BIROKRACIJE: Pokrenuo je svoj posao, a onda je izgubio živce i kilograme

Image

'ČUDA' HRVATSKE BIROKRACIJE: Pokrenuo je svoj posao, a onda je izgubio živce i kilograme

Neki su upisali fakultet, no dio je krenuo u potragu za poslom i doznao kako ih nijedna ordinacija ne može zaposliti (osim "na crno"), jer im za zaposlenje treba licenca. Da bi dobili licencu dobili, trebaju prvo položiti stručni ispit, a prije ispita odraditi pripravnički staž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna "sitnica"

Sve to izgleda vrlo logično, osim nekoliko "sitnica": niti postoji propis koji bi regulirao pripravnički staž za dentalne asistente, niti je propisan način polaganja stručnog ispita, a, što je najzanimljivije, ni oni sami nigdje ne postoje kao zdravstveni radnici. Ministarstvo zdravlja, koje je uz prethodno pribavljeno pozitivno mišljenje Hrvatske komore dentalne medicine, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, bilo dužno donijeti (ili izmijeniti) potrebne propise da bi regulirali pitanje staža i stručnog ispita dentalnih asistenata, "zaboravilo" je na njih pune četiri godine.

"Završili smo zdravstvenu školu, a kažu nam da nismo zdravstveni djelatnici. U četiri godine školovanja nitko se nije izjašnjavao trebamo li polagati stručni ispit ili ne trebamo. Tek nam je, nakon završetka školovanja, ravnateljica rekla: "Vaša licenca je vaša svjedodžba." Te riječi su nas ohrabrile i mislili smo da to znači da nam svjedodžba jamči zaposlenje. Međutim, pokušavajući pronaći posao, dobili smo odgovor da nas bez stručnog ispita ne mogu primiti, ali ga isto tako nemamo pravo ni polagati ", ogorčena je jedna )bivša) učenica, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali već sada mogu raditi u EU

Kada su se obratili Ministarstvu zdravlja, od njih su dobili pismeni odgovor: "Prema važećim zdravstvenim propisima, ne postoji zakonska regulativa koja omogućava polaganje ispita za zvanje dentalnog asistenta, stoga se zahtjev ocjenjuje negativnim."

Da situacija bude luđa, završeni dentalni asistenti uz svjedodžbu su dobili "europass" koji im omogućuje – zapošljavanje u drugim zemljama Europske unije. Tako ne samo da školujemo djecu čiji status mjerodavni u četiri godine školovanja nisu u stanju regulirati, nego je to još jedna skupina koju besplatno obrazujemo za europsko tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo; "Evo samo što nije"

Ministarstvu zdravlja i Hrvatska komora dentalne medicine poručuju da pravilnik koji će regulirati polaganje pripravničkog staža i stručnog ispita dentalnih asistenata samo što nije ugledao svjetlo dana, No učenici ne vjeruju više nikom. "To su i nama rekli prije dva tjedna. Pravilnik je već trebao biti objavljen u Narodnim novinama, ali do danas ništa se nije dogodilo. Dosta nam je tih laži", kažu mladi asistenti.

Slobodna Dalmacija.hr / Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo