'Za zločine u srpskim logorima nitko nije odgovarao'

'Kroz logore je prošlo 20.000 do 30.000 branitelja, žena i djece, no hrvatska Vlada priznaje samo 7.000 jer ih je toliko popisao Crveni križ.

14.8.2011.
17:59
VOYO logo

"Još nismo ispunili našu zadaću i sve elemente hrvatske himne. Mnoge koji nisu razmijenjeni 14. kolovoza 1992. pronašli smo kasnije u jarcima, na smetištima gdje su ih gazili, za mnoge još ne znamo gdje su, a obljetnice ne možemo održati na mjestima gdje su ljudi držani u koncentracijskim logorima, niti ih možemo obilježiti. Još Srbija nije demokratična zemlja, još u njoj vlada slijed Miloševićeva režima, još se progoni Hrvate. Nedavno su im u Subotici branili slaviti običaje, o čemu mediji šute, ali mi moramo govoriti. Neka se Srbi koji su u hrvatskoj vlasti pobrinu da i našim ljudima u Srbiji bude jednako kao njima u Hrvatskoj", poručio je u nedjelju posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, Mladi jastreb, ispred spomen-obilježja najveće razmjene zarobljenika u osječkom prigradskom naselju Nemetinu.

Prije punih 19 godina na tom je mjestu 714 zatočenika srpskih logora smrti, pretučenih i izgladnjelih, dočekalo slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubijeno 300 ljudi

"Za zločine počinjene nad zarobljenima u srpskim logorima nitko dosad nije odgovarao. Kroz logore je prošlo 20.000 do 30.000 branitelja, žena i djece, no hrvatska Vlada priznaje samo 7.000 jer ih je toliko popisao Crveni križ. Ubijeno je 300 ljudi. Prije sedam godina podnijeli smo kaznenu prijavu protiv Srbije u Srbiji, ništa se nije dogodilo. Sad ćemo podnijeti istu prijavu protiv Srbije, ali u Hrvatskoj", najavio je i jedan od zapovjednika vukovarske Mitnice Zdravko Komšić.

Dana kada su, prvo u Nemetinu, a onda na osječkom Trgu Ante Starčevića gdje je bio organiziran doček, tekle suze radosnice, prisjetio se i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. "Pozdravljam vas u nepokorenom gradu gdje vas je te 1992. dočekao Branimir Glavaš, simbol obrane. Za vaša stradanja nitko nije odgovarao, a u isto vrijeme hrvatski generali su u zatvorima", naglasio je Bubalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Domovinski rat je kompromitiran, branitelji isto. Dozvolili smo da se zataje Tuđman, Šušak, Gotovina, Markač, Glavaš, Brodarac... Krajnje je vrijeme da zločinci snose odgovornost, a mi stvorimo ono što smo sanjali, pravednu i poštenu Hrvatsku", rekao je, pak, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo